Champagnebar doet het niet voor de winst

Pascale Persyn en Jeffry Van Den Steene toosten op de opening van Les Copains.
Foto Rutger Lievens Pascale Persyn en Jeffry Van Den Steene toosten op de opening van Les Copains.
Jeffry Van Den Steene (41) en Pascale Persyn (37) bedienen vrijdag de eerste klanten van champagnesalon Les Copains in de De Ridderstraat in Aalst. De twee bubbelfanaten hebben allebei nog een andere job, maar zullen op elke week op donderdag, vrijdag en zaterdag achter de toog van Les Copains in de weer zijn. En dat allemaal grotendeels voor hun plezier.

"We hebben een vzw opgericht samen met onze ouders en nog wat mensen. Samen met hen zullen we Les Copains openhouden, als vrijwilligers", zegt Jeffry, die als zelfstandige ook nog een carrosserie heeft. Pascale werkt halftijds als kleuterjuf. "We willen er niet rijk van worden. Het is een uit de hand gelopen hobby. Het doel is om de mensen te laten genieten van een glas champagne zonder dat ze er superveel geld aan moeten geven en hen laten kennismaken met de verschillende smaken. De mensen beseffen niet hoeveel verschillende soorten champagne er zijn. Hier kan je een fles champagne drinken voor 30 euro. Dat is onze huischampagne Pierre Gobillard. De duurste fles kost 63 euro, dat is Guy Charlemagne-champagne uit 2004 van 60 jaar oude wijnranken."


Cava zal je er niet vinden in Les Copains. "De champagne halen we bij acht Franse champagnehuizen en we vullen dat assortiment aan met nog enkele wereldchampagnes. Alle drankjes hier hebben iets Frans. De frisdranken zijn Perrier, Orangina en het water Vittel. Daarnaast bieden we wijnen aan uit de Provence. Mijn ouders wonen daar", zegt Pascale. "Ook andere typisch Franse dranken zoals Ricard staan op onze kaart."


Het interieur heeft door de vintage-meubels een leuke persoonlijke toets. Binnenkort komt er ook een piano voor de Franse chansons en een beamer om Louis De Funès-films te spelen. (RLA)