Centrum Aalst kampt met inbrakenplaag

OPNIEUW INBRAKEN IN COMMERCIËLE PANDEN IN DE BUURT VAN DE GROTE MARKT

Uitbaters Tim en Kirsten van The New Six met de leeggeroofde kassa.
Foto Tim Van Damme Uitbaters Tim en Kirsten van The New Six met de leeggeroofde kassa.
Sinds afgelopen weekend kan stad Aalst opnieuw drie streepjes achter het aantal inbraken in commerciële panden in de buurt van de Grote Markt zetten. Daar werd in de nacht van zaterdag niet alleen ingebroken in café The New Six, maar ook in kledingboetiek SEKK en een outletstore in de Molenstraat. De ondernemers van de gedupeerde zaker willen dringend maatregelen tegen de inbrakenplaag. Burgemeester D'Haese reageert door middel van verhoogd toezicht en een actieplan.

Zondagochtend iets voor 6 uur dringen inbrekers café The New Six op de hoek van de Grote Markt en de Hopmarkt binnen. Ze forceerden het slot van de voordeur en gingen op zoek naar geld. Het stille alarm van de zaak gaat na enkele seconden over in loeiende sirene. Uitbaters Tim De Neve (30) en Kirsten Van Haut (27), die op het tweede verdiep van het pand wonen, worden gewekt door het lawaai. "Ik trok snel een broek aan en liep naar beneden, maar toen waren de daders al gaan lopen. Het lijkt wel alsof de Grote Markt een grote aantrekkingskracht op inbrekers heeft," zucht Tim.

Schamele buit

In de twee jaar dat Tim en Kirsten The New Six uitbaten, is het de eerste keer dat ze ongewenst bezoek over de vloer krijgen. "Een geluk dat we een alarmsysteem hebben geplaatst naar aanleiding van de eerdere inbraken in café Safir. Dat heeft de inbrekers afgeschrikt waardoor ze maar met een schamele buit van een paar honderd euro aan muntstukken zijn gevlucht." Na de inbraak kon het getrouwde koppel amper nog de slaap hervatten. "Bij elk geluid dat we hoorden, dachten we dat ze terug waren. Pas toen het terug licht werd buiten hebben we nog even onze ogen kunnen dichtdoen".

Inbraken kledingboetieks

Tim liet onmiddellijk het geforceerde slot van de voordeur herstellen en verwittigde de politie van de feiten. Die stuurden het technisch labo van de gerechtelijke politie om een sporenonderzoek uit te voeren. De speurders hadden hun handen vol, want iets verderop in de Molenstraat kregen zowel een kledingboetiek als een outletstore inbrekers over de vloer. "Identiek dezelfde werkwijze. Het slot van de voordeur geforceerd om vervolgens de kassa leeg te roven. Gelukkig had de uitbater van de boetiek niet al te veel geld in de la zitten", klinkt het bij de huisbaas van het pand van kledingboetiek SEKK. Ook in de outletstore aan het eind van de Molenstraat werd er via de voordeur ingebroken en ook daar was de buit zeer klein.

Verhoogd toezicht

Burgemeester Christoph D'Haese wil zeer kordaat reageren op de inbrakenplaag. "Het gaat om onaanvaardbare feiten waarbij criminelen op arrogante en drieste wijze in commerciële panden inbreken. We moeten de daders dan ook op dezelfde wijze oppakken," klinkt het. De burgervader zit eerstdaags samen met de zonechef van de politie om een plan tegen de inbrakenplaag uit te werken. "Er komt sowieso een verhoogd toezicht en de Grote Markt zal als hotspot bestempeld worden."