Carnavalsgroep De Matotten stopt ermee na 50 jaar

De Matotten
Rutger Lievens De Matotten
Aalst verliest een van haar carnavalsmonumenten: de Aalsterse carnavalsgroep De Matotten houdt op met bestaan. De groep vierde met carnaval nog haar vijftigste verjaardag. Het is een van de oudste carnavalsgroepen die de stad rijk is, maar de groep kampte met een gebrek aan nieuwe leden.

Carnavalsgroep De Matotten verspreidde het nieuws via de carnavalsblog van Carnavalskoentje: “Er werd al heel wat over gespeculeerd de laatste maanden: zullen De Matotten stoppen of niet? Na lang beraad zien wij ons genoodzaakt te bevestigen dat wij er als officiële groep mee stoppen. Reden: een gebrek aan opvolging en instroom van nieuwe leden”, zeggen de leden van De Matotten.

“Na een halve eeuw geschiedenis is dit uiteraard geen makkelijke beslissing. Dat wil echter niet zeggen dat er een einde komt aan De Matotten. De Matotten blijven doorgaan als een groep vrienden, maar zullen geen wagens meer bouwen”, zegt de groep. “Wie dus graag carnaval met een groep vrienden wenst te vieren en niet meer met de genoodzaakte verplichtingen van een groep wenst rekening te houden is steeds welkom bij ons. ‘No stress, only fun’ is ons nieuwe motto!”

De Matotten in hun eerste jaar.
Fernand Van Langenhove De Matotten in hun eerste jaar.

De groep startte in 1969 en Fernand Van Langenhove was een van de stichters. De stichters twijfelden nog over de naam van de groep en konden niet kiezen tussen De Lampetters, De Dikkenekken en De Matotten. Uiteindelijk werd toch voor De Matotten (aardbeien) gekozen.

De Matotten in hun eerste jaar.
Fernand Van Langenhove De Matotten in hun eerste jaar.

Verkoop carnavalsmateriaal

De groep verkoopt al haar materiaal en verlaat de carnavalswerkhallen. “Wij verkopen al ons materiaal en onze wagens. Wie interesse heeft om een koopje te doen mag steeds langskomen tijdens de openingsuren van de werkhallen in hal 4", zegt carnavalsgroep De Matotten.

“Wij wensen bij deze dan ook alle mensen die zich ooit belangeloos voor ons hebben ingezet, onze sponsors, leden en ex-leden, sympathisanten, medewerkers en metjes en petjes op onze beurt hartelijk te bedanken voor hun sympathie, inzet en medewerking gedurende al die jaren”, zegt de groep.

Mismiejsterd

Niet alleen De Matotten houdt ermee op, ook AKV Misjmiejsterd stopt ermee. De groep was al tien jaar actief als losse groep toen ze als partner van De Tettemoesjen in 2013  de stoet in stapten. Sinds 2014 was Mismiejsterd een vaste waarde bij de vaste groepen. In 2019 gingen ze de stoet in met het thema ‘Après Oktoberfeesten in Aalst’. “We blijven carnaval vieren, als vrienden onder mekaar. Als carnavalsgroep stopt het”, zeggen ze bij Mismiejsterd.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.