Carl Devos over aanval Vlaams Belang op initiatieven tegen racisme: “Het VB in de Denderstreek is het VB van Filip Dewinter, niet dat van Tom Van Grieken”

Politicoloog Carl Devos / © Eric de Mildt. All rights reserved.
Eric de Mildt Politicoloog Carl Devos / © Eric de Mildt. All rights reserved.
Aalsterse burgerinitiatieven tegen de racistische haatbrieven, kregen de voorbije dagen tegenwind van een politieke partij: Vlaams Belang. Het is niet zo alledaags dat een politieke partij de aanval inzet tegen apolitieke groepen burgers, toch is politicoloog Carl Devos niet verrast. “Het Vlaams Belang van de Denderstreek is niet het Vlaams Belang van Tom Van Grieken”, zegt hij.

De liefdevolle brief van Steven Van Herreweghe stootte op kritiek van de Aalsterse VB’er Steve Herman die de vraag stelde: ‘Waar zat Steven toen een koppel Aalstenaars vorig weekend werd overvallen door ‘vreemdelingen’?’ Ook de ‘Zonder Haat Straat’-affiches van het wijkcomité uit de omgeving van de Weverijstraat konden op een reactie van Vlaams Belang rekenen. De partij drukte prompt ‘Zonder Slaag Straat’-affiches, met een cartoon waarbij gekleurde mensen een blanke bont en blauw slaan.

Vervelend voor partijen

Het gebeurt niet zo vaak dat een partij de moeite neemt om hard te reageren tegen burgerinitiatieven, zeker niet als die burgers opkomen tegen een misdrijf - racistische haatbrieven. Volgens politicoloog Carl Devos weten politieke partijen niet zo goed hoe ze met burgerinitiatieven moeten omgaan. “Burgers zijn geen politieke partijen en politieke partijen raken erdoor gefrustreerd. Politici zitten ermee verveeld, je voelt dat ze in de problemen komen, niet goed weten wat gedaan”, zegt Devos. “De reactie van Vlaams Belang verrast me niet in die zin dat ze altijd zo reageren op kritiek. Ze spreken snel van een linkse heksenjacht van de media.”

De reactie van Vlaams Belang op Steven Van Herreweghe doet hem denken aan het dispuut tussen Joke Schauvliege en Wouter Deprez. De komiek pakte de minister aan over een kapvergunning. “Ook dat was hard tegen hard. BV’s zijn natuurlijk niet zomaar burgers. Ze zijn bekend en hebben hun eigen achterban en fans. Vaak kan je ze ook associëren met eerder links gedachtegoed”, zegt Devos.

VB is huis met vele kamers

Dat Vlaams Belang fors reageerde op een affichecampagne van een buurtcomité, verklaart de politicoloog zo: “Ook een op het eerste gezicht bescheiden ‘Zonder Haat Straat’-affichecampagne van een klein buurtcomité is niet meer iets lokaal. In tijden van sociale media is dat al snel nationaal nieuws. Je kan dat dus niet afdoen als ‘iets kleins en lokaal’”, zegt Devos.

Vlaams Belang Aalst reageert gepikeerd tegenover acties tegen racisme en dat toont voor Carl Devos aan dat een deel van de partij nog altijd niet veranderd is. “Tom Van Grieken doet er alles aan om nu met de coalitiebesprekingen in Brussel te tonen dat een stem voor Vlaams Belang een nuttige stem is. De incidenten in Aalst tonen aan dat het Vlaams Belang een huis is met verschillende kamers. Het Vlaams Belang van de Denderstreek is niet het Vlaams Belang van Tom Van Grieken, maar het Vlaams Belang van Filip Dewinter. Je vraagt je af, wat is het nu?”, zegt Carl Devos.

Reactie Vlaams Belang Aalst:

“Carl Devos vergist zich. Het Vlaams Belang is één en ondeelbaar. De stijl van zowel Tom Van Grieken als Filip Dewinter is uiteraard anders, maar de boodschap is dezelfde. Geen twee personen zijn identiek wat stijl betreft. De verschillende stijlen trekken net een heel groot publiek aan. Van de ene mag het wat krachtiger gezegd worden dan van de andere”, zegt Steve Herman (VB).

“In de Denderstreek, en zeker in Aalst, provoceren we al eens graag, maar dat is nodig om de discussie in gang te zetten en om dingen daadwerkelijk ten goede veranderd te krijgen”, zegt Herman (VB). “Bovendien hebben we in de Denderstreek die typische ‘kwajongensmentaliteit’: een grote mond met een klein hartje. In Aalst, als carnavalsstad, komt daarbij nog eens de humor en de spot die bij buitenstaanders kwetsend kan overkomen maar nooit zo bedoeld wordt. De mensen hier zijn rechttoe, recht aan. Klinkt het dan klinkt het, botst het dan botst het. Maar nadien gaan we in de Denderstreek er weer gezamenlijk tegenaan. Het is dus niet Filip Dewinter of Tom Van Grieken, het zit gewoon in ons DNA...”
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Moehmena Rahous

  Willem Van Onsem reageert "Misschien moet de heer Devos eens een paar maanden in Aalst gaan wonen. Sommige mensen hebben in hun omheinde villa's alle contact met de realiteit verloren." Klopt, Steven Van Herreweghe woont daar in zo'n villa. zoek maar op Google Maps.

 • DIRK VAN DESSEL

  Hoeveel Linksologen zouden zich camoufleren als "politicoloog", "socioloog" of "antropoloog" om hun ideologie te promoten, verpakt als "wetenschap", gulzig slobberend uit de Overheidsruif die gevuld is met belastingsgeld van mensen die WEL Economisch Productieve Belastingbetalende Burgers zijn ? Waarom zouden belastingbetalers het verkondigen van Linkse ideologie moeten blijven sponsoren ?

 • Rudy Fosselle

  Op dezelfde dag lees je over de wijk waar de brieven gepost werden: 'Op Hertshage in de buurt van frituur Topperfriet zijn afgelopen weekend verschillende spiegels van auto’s afgebroken. (...) Wie er achter de feiten zit is niet duidelijk. In de buurt hangen geen camera’s. In en rond Hertshage zijn er in het verleden al vaker problemen geweest, de laatste maanden was het er stil, maar nu werd er opnieuw vandalisme gepleegd. De buurt hoopt dat het vandalisme niet opnieuw een opstoot krijgt' ...

 • Leo Peeters -Duym

  Is het Carl Devos of Carl Desos? Van een politicoloog zou je meer objectiviteit mogen verwachten of ambieert hij een postje bij SP.a of zelfs N-VA (dat ik een verdere draai naar links zie maken)?

 • Gertjan Vanneste

  Carl Devos probeert meestal redelijk neutraal te zijn ondanks zijn rode politieke verleden maar hier vervelt hij helaas terug in de socialistische politicoloog die hij van oudsher altijd is geweest. Zijn achterliggende agenda is daarbij duidelijk: Vlaams Belang mag niet mee regeren en moet daarom zo veel mogelijk gedemoniseerd worden in de pers.