Café moet spandoeken weghalen

CARNAVALESKE GEVELRECLAME PAST VOLGENS STAD NIET BIJ IMAGO

Carnavalist Gino Van Hecke komt zijn spandoek ophalen bij Sophie Triaen, cafébazin van Dutch Inn. De andere spandoeken moeten nog van de gevel gehaald worden.
Foto Rutger Lievens Carnavalist Gino Van Hecke komt zijn spandoek ophalen bij Sophie Triaen, cafébazin van Dutch Inn. De andere spandoeken moeten nog van de gevel gehaald worden.
Sophie Triaen, cafébazin van Dutch Inn aan het Statieplein, heeft op vraag van de stad de carnavaleske spandoeken van haar gevel gehaald. De spandoeken met reclame voor prins-kandidaten Cali en Jel zijn volgens het stadsbestuur niet echt 'imagoverhogend' en passen niet bij de esthetiek van het plein "Jammer, we wonen toch in carnavalsstad Aalst, of niet?", klinkt het bij Dutch Inn.

De Dutch Inn aan het station staat bekend als trekpleister voor carnavalisten en dat is ook te zien op de gevel van de horecazaak. Carnavalsgroepen en kandidaat-prinsen hebben er een plekje gekregen om een spandoek op te hangen. "We doen dit al vier jaar en hebben nog nooit klachten gekregen", zegt Sophie Triaen van Dutch Inn. "Nu heeft de horecacoach ons laten weten dat we die spandoeken moeten verwijderen. Ze passen niet meer bij de esthetiek van het plein. Zo moeten de cafés ook allemaal dezelfde parasols gebruiken. Jammer, ik dacht dat dit een carnavalsstad was. Dutch Inn is het lokaal van negen carnavalsgroepen, een kandidaat-Arendprins en een kandidaat-prins carnaval. Ook een kandidate voor de prinsenverkiezing van Lede heeft hier een spandoek. Twee weken voor carnaval mogen de carnavalsgroepen hier een spandoek aan de gevel hangen waarmee ze hun carnavalsthema voorstellen. Dat zal dus ook niet meer kunnen", zegt Sophie.

Zwaar geïnvesteerd

Schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt (N-VA) zegt dat deze beslissing zeker niet bedoeld is om kandidaat-prins Cali en kandidaat-Arendprins Jel een hak te zetten. "Laat dat duidelijk zijn, daar heeft het dus helemaal niks mee te maken. De horecacoach is ter plaatse geweest en heeft de uitbaatster van het café gevraagd of ze de spandoeken zou kunnen weghalen en ze was akkoord", zegt schepen Verdoodt (N-VA). "Het Statieplein is vernieuwd, de stad heeft daar zwaar in geïnvesteerd. Waarom? Omdat het station en het Statieplein een poort is naar de stad, het eerste wat bezoekers zien als ze in Aalst komen. Door die spandoeken van de gevels te halen, willen we het imago van het plein en van de stad verhogen. Het is geen klopjacht op carnavalsgroepen of bepaalde kandidaten."


Betekent het dat spandoeken aan gevels voortaan verboden zijn? Niet helemaal. In het geval van de Dutch Inn zijn de spandoeken volgens de stad in overleg met de uitbater verwijderd. "Er bestaat wel een verordening die dit soort reclame verbiedt, maar die is gedateerd. Er staat in die wet bijvoorbeeld niks over ledreclame aan gevels. Tijd dat we daar een mouw aan passen en de verordening helemaal herbekijken."