Café De Beiaard sluit eind deze maand

EIGENAAR WIL PAND VERKOPEN, TOEKOMST NOG ONDUIDELIJK

Alain Van Eeckhoorn stopt met café De Beiaard.
Rutger Lievens Alain Van Eeckhoorn stopt met café De Beiaard.
Café De Beiaard sluit eind deze maand de deuren. De eigenaar, de familie Van Der Haegen, wil het pand verkopen. De uitbater, Alain Van Eeckhoorn, gaat op vervroegd pensioen. Of er in de toekomst nog een café zal zijn of dat er een winkel komt, is koffiedik kijken. "Het café met terras is geen beschermd stadsgezicht", zegt schepen van Economie Katrien Beulens (CD&V).

De uitbaters hebben gevochten voor het café, maar toch gaat het eind deze maand onherroepelijk dicht. "Ik ben 55, ik had toch minstens nog drie jaar willen doorgaan", zegt cafébaas Alain Van Eeckhoorn.

Een foto uit de jaren 60, toen was er al een café op de hoek van de Grote Markt en de Lange Zoutstraat.
Repro Rutger Lievens Een foto uit de jaren 60, toen was er al een café op de hoek van de Grote Markt en de Lange Zoutstraat.

Aflopend contract

"Het contract liep af met ons en met de brouwerij en we hebben er alles aan gedaan om het te kunnen verlengen. De eigenaar heeft ons daar nooit de kans voor gegeven. Ook het pand kopen is niet gelukt. Ik heb contact proberen zoeken met de eigenaar via mijn schoonvader Freddy Thybaert, die dertien jaar cafébaas is geweest voor ik het met zijn dochter Sophie overnam. Wij hebben elf jaar achter de toog van De Beiaard gestaan. Maar ook via Freddy zijn we niet tot een onderhandeling kunnen komen met de eigenaar. We waren nochtans geïnteresseerd en als het enigszins haalbaar was, wilden we wel een bod doen", zegt Alain.

Pand verkocht

Alain kreeg een brief in de bus dat het café zou worden verkocht. Het pand is eigendom van de familie Van Der Haegen. Dat zijn de erfgenamen van de bekende familie Schotte, die in Aalst de fabriek van Schotte aan de Kapellekensbaan en het kasteel van Schotte - eigenlijk het kasteel van Regelsbrugge - in hun bezit hadden. "In die brief stond een beetje droogjes dat het contract op 31 augustus afloopt en niet zal worden verlengd", zegt Alain. "Wat daarna zal gebeuren, is niet duidelijk. Wordt het café opgekocht door een brouwerij en blijft er een horecazaak op deze plaats? Of wordt het een winkel? Het zal afhangen van wie de koper wordt in september. Ik denk dat het hier een tijdje gesloten zal blijven, zeker tot nieuwjaar zie ik het niet meer opengaan, want er moeten toch wel wat herstellingswerken gebeuren aan het pand", zegt de uitbater.

Winkel

Als café De Beiaard verdwijnt en er pakweg een schoenenwinkel of gsm-winkel zou komen, zal het wel aanpassen worden voor de Aalstenaar. Het café op de hoek van de Lange Zoutstraat en de Grote Markt met zijn groot terras is toch bepalend voor het beeld van de Grote Markt. "Het is tot op vandaag geen beschermd stadsgezicht", bevestigt schepen van Economie Katrien Beulens (CD&V). Ze hoopt dat het pand niet in een woning wordt omgevormd. "Je zou de horecazaak kunnen vervangen door een winkel en dan het wonen erboven kunnen ontwikkelen. Dat zou perfect kunnen en wenselijk zijn. Ik denk niet dat er veel interesse is om te wonen op het gelijkvloers van de Grote Markt. De stad werkt aan een verordening waarmee we mee kunnen bepalen of er op een bepaalde plaats eerder horeca, handel of wonen komt, maar die is nog niet klaar", zegt de schepen.