Burgemeester D'Haese roept carnavalisten Aalst op: “Niet kwetsen om te kwetsen”

Burgemeester van Aalst Christophe D'Haese (N-VA) roept de carnavalisten op "niet te kwetsen om te kwetsen".
Photo News Burgemeester van Aalst Christophe D'Haese (N-VA) roept de carnavalisten op "niet te kwetsen om te kwetsen".
Burgemeester van Aalst Christophe D'Haese (N-VA) roept de carnavalisten op "niet te kwetsen om te kwetsen". Tegelijkertijd benadrukt hij dat Aalst Carnaval zijn vrijheid moet behouden. "Aalst Carnaval zal altijd een buitenbeentje blijven", stelde D'Haese in De Ochtend op Radio 1.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het feest in Aalst mag dit jaar op een pak internationale belangstelling rekenen. Dat is een gevolg van de heisa na de praalwagen met Joodse karikaturen die tijdens de vorige editie meereed. Intussen heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz de Belgische overheid zelfs opgeroepen het carnaval in Aalst te verbieden.

Oproep

"Er wordt nu met een vergrootglas gekeken naar een heel mooi volksfeest dat al 91 keer heeft kunnen plaatsvinden zonder noemenswaardige problemen. Alles wordt bekeken vanuit verschillende brillen", reageert D'Haese.

Hij doet niettemin een oproep aan de carnavalisten het 'Joodse' thema niet specifiek op te zoeken als het niet nodig is. "Probeer niet te kwetsen om te kwetsen, al denk ik ook dat de echte carnavalist het stilaan gehad heeft met dat onderwerp".

Lees ook: Zorgen om antisemitisme en strenge veiligheidsmaatregelen op Aalst Carnaval: “We moeten ons eens bezinnen” (+)

Losse groepen

De burgemeester legt uit dat er sprake is van losse en vaste groepen tijdens de stoet. Die vaste groepen sturen op voorhand hun thema's door en daar ziet D'Haese geen grote moeilijkheden. "Maar bij die losse groepen zitten mensen die vandaag en morgen in hun kleerkast duiken en atttributen bijeen zoeken. Daar is een vrijheid en ik kan die vrijheid moeilijk beteugelen. Sensibiliseren is één zaak, verbieden en censuur is iets anders".

Je kan op veel dingen je vergrootglas richten, maar doe dat ook eens op de creativiteit die de carnavalisten in hun werk steken en op de jongeren die aan al die wagens werken

Burgemeester van Aalst Christophe D’Haese (N-VA)

"Er passeren meer dan 150 thema's de revue en dat is één thema dat zo gevoelig is. Als we die gevoeligheid uit de weg kunnen gaan - dat is iets anders dan censuur - of visualiseren zodat het niet kwetst", dan wil D'Haese gerust oproepen het thema niet te gaan opzoeken. "Ik ben er de man niet naar verder te gaan polariseren in het debat".

Tweede oproep

D'Haese lanceert nog een tweede oproep, ditmaal richting de internationale gemeenschap en media. "Je kan op veel dingen je vergrootglas richten, maar doe dat ook eens op de creativiteit die de carnavalisten in hun werk steken en op de jongeren die aan al die wagens werken". 

Lees ook: Onze opinie. Is carnaval een platform voor slechte smaak? Zeker, maar antisemieten zijn de carnavalisten niet (+)
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guido Bervoets

  De vraag is alleen of er werkelijk te lachen viel met die "praalwagens". Veel viel daarmee eigenlijk niet te lachen. Het grappige ervan is de meeste mensen ontglipt - en al zeker de Joodse gemeenschap.

 • Roger De Volder

  Euh wat is dat nu, Carnaval is altijd kwetsen om te kwetsen ... veel meer zit er niet achter satire ... veel opvoedkundig moet ge daar niet achter zoeken. Lachen of kwetsen gaan hand in hand, die er mee lacht kwetst altijd iemand anders, ook al "lacht" die ...

 • Chris Devlaeminck

  Als ik die beelden zie lachen ze niet met de holocaust zoals Somers onterecht wil laten uitschijnen, maar met de traditionele klederdracht van de Joden. O.k., men kan daar ne keer mee lachen, maar toch geen meerdere keren. Dit jaar een ander thema kiezen dus. Of kost het teveel geld en moeite om ieder jaar iets anders te brengen? Eénmaal met iets of iemand lachen moet kunnen, meerdere keren is er over en is wel degelijk kwetsend.

 • jan braakmans

  De vrije meningsuiting is heiliger dan heilig en absoluut. Dit is een van de fundamenten van het vrije (en succesvolle) Westen. "No Passaran!!"

 • Wilfried Vanden Berg

  Ik steun die burgervader . Carnaval Aalst moet blijven doorgaan . Zonder te kwetsen . Maar ik geloof nooit dat dit hun bedoeling was . Nooit .