Bufferzone vogelgriep tot in Aalst

OPHOKPLICHT EN BUFFERZONE VAN DRIE KILOMETER VOOR VERVOER VAN PLUIMVEE

Rond het getroffen bedrijf werd een bufferzone van drie kilometer ingesteld. Die rijkt tot in Gijzegem en Herdersem.
Copyright : Geert De Rycke Rond het getroffen bedrijf werd een bufferzone van drie kilometer ingesteld. Die rijkt tot in Gijzegem en Herdersem.
De vogelgriep is in het land, meer bepaald in Lebbeke. Het Federaal Voedselagentschap laat meteen de nodige maatregelen nemen. Zo geldt een bufferzone van drie kilometer rond Denderbelle met een verbod op vervoer van pluimvee. Ook verschillende straten van de Aalsterse deelgemeenten Gijzegem en Herdersem vallen daarin.

De vogelgriep werd vastgesteld bij een familie in de Bleekstraat in de Lebbeekse deelgemeente Denderbelle. Daardoor gingen meteen allerlei preventieve maatregelen van kracht om ervoor te zorgen dat de ziekte zich niet verspreidt. In heel Vlaanderen geldt sinds gisterenmiddag een algemene ophokplicht: alle pluimvee moet in een hok of afgeschermd met behulp van netten om zo alle contact met wilde vogels te vermijden.

Eddy Callebaut kwam gisteren zijn dochter en kleindochter helpen om de dode vogels op te ruimen. De kippen worden gewoon in de gft-container gedropt.
Copyright : Geert De Rycke Eddy Callebaut kwam gisteren zijn dochter en kleindochter helpen om de dode vogels op te ruimen. De kippen worden gewoon in de gft-container gedropt.

Inventaris doorgeven

In de omgeving van Denderbelle zijn de maatregelen nog strenger. Rond de Bleekstraat is een bufferzone van drie kilometer ingesteld. Daar vallen ook een resem straten uit Gijzegem en Herdersem in. Het gaat om de Steenweg naar Oudegem, de Vereeckenstraat, Gijzegem-Dorp, de Meersstraat, Molenhoekweg, Neerhoflaan, Essenlaan, Berkenlaan, Osseweilaan, Eerste Bochtweg, Sas-baan, Roland Monteynestraat, Disgenaatdreef, Aartstraat, Grote Baan, Schroverstraat, Kruisabeel en Populierestraat.


Binnen die bufferzone moet iedereen die pluimvee heeft ten laatste tegen vrijdagavond een inventaris van zijn dieren doorgeven. Dat kan via een formulier dat te vinden is op www.aalst.be en moet bezorgd worden aan de Dienst Economie en Landbouw. Het is bovendien in deze zone verboden om pluimvee, vogels en broedeieren te vervoeren.


In Lebbeke reageren de eigenaars van de getroffen kippen geschokt op de vaststelling van de vogelgriep. Enorm aangedaan namen Annick Callebaut en haar dochter Laure Liétard gisteren afscheid van hun dieren. "We stelden een paar dagen geleden vast dat een kip ziek was en medicatie hielp niet", vertelt Annick. "Vrij snel was ze dood. We vermoeden dat er iets niet pluis was en lieten het dier grondig onderzoeken. Toen kwam het verdict: vogelgriep."

"Dertig kippen kwijt"

De betrokkenen zijn er het hart van in. "Ik kan er zelfs niet van slapen", zegt Annick. "Een dertigtal kippen moeten we afgeven. En dan hebben we hier ook nog heel wat ganzen rondlopen. Mijn vader woonde hier vroeger en heeft 35 jaar lang kippen en ganzen gehouden. Ik heb de hobby overgenomen, de dieren zijn mijn passie. Dat ons nu zoiets overkomt, is dan ook een hele schok. Dat in België vogelgriep zou opduiken zat er natuurlijk jammer genoeg aan te komen. In al onze buurlanden waren al gevallen vastgesteld. We vermoeden dat een overvliegende wilde vogel onze kippen besmet heeft. Spijtig genoeg."


Vader Eddy Callebaut, die zijn dochter en kleindochter gisteren kwam helpen, ruimde donderdag de dode kippen op. Die werden onder andere opgeborgen in een gft-container. "Het Voedselagentschap heeft de nodige adviezen en raadgevingen gegeven", zegt hij. "Alle kippen zijn gedood en alle stallingen waarin ze verbleven en rondliepen zijn uitgekuist en gedesinfecteerd. Dit is een heel zware slag voor ons. Ik vind het echt spijtig voor mijn dochter en kleindochter. Ze zijn enorm triestig door wat gebeurt."


Voor consumenten is er overigens geen enkel risico. Het is nog altijd veilig om vlees en eieren van pluimvee te eten.