Bouw Schotte-sporthal start in april

ADMINISTRATIEVE MOLEN EN BODEMVERONTREINIGING ZORGDEN VOOR VERTRAGING

Simulatie van een handbalwedstrijd in de grote zaal.
Repro Rutger Lievens Simulatie van een handbalwedstrijd in de grote zaal.
Bouwbedrijf Cordeel start in april met de bouw van het multifunctionele sportcomplex Schotte aan de Kapellekensbaan in Erembodegem. De opening is voorzien voor november 2016. De Koninklijke Turnkring van Aalst hoopte een jaar eerder zijn intrek te kunnen nemen in de sporthal, maar bureaucratie en de zware verontreiniging van de site beslisten anders. Kostenplaatje: 13,5 miljoen euro.

De cijfers liegen niet, deze sporthal is een megaproject. "De nieuwe site biedt ruimte aan een sporthal van 70 op 45,5 meter met een vrije hoogte van 12,5 meter deelbaar in 2 en 3 sportruimtes, een Olympische turnhal van 30 op 45 meter met een vrije hoogte van 7 meter, een gevechtssportzaal van 23 op 14 meter met een vrije hoogte van 5 meter en deelbaar in 2 sportruimtes. Voorts is er nog een danszaal van 23 op 14 meter met een vrije hoogte van 5 meter, een polyvalente vergaderzaal van 205 vierkante meter, een horecaruimte van 720 vierkante meter met terras, een sauna en een fitnessruimte van 650 vierkante meter", zegt schepen van Sport Ilse Uyttersprot (CD&V).


"Het sportcomplex heeft een vergunning om 2.000 toeschouwers toe te laten en beschikt over de nodige faciliteiten om er sportevenementen te organiseren", aldus de schepen.

Een beeld van de cafetaria van de sporthal.
Repro Rutger Lievens Een beeld van de cafetaria van de sporthal.

5.760 vierkante meter

Nog wat cijfers: de stad koopt voor 813.000 euro de site van Solva en investeert nog eens 13,5 miljoen euro, waarvan 30 procent gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. De totale sportvloeroppervlakte bedraagt 5.760 vierkante meter. Aantal parkeerplaatsen: 258. "Die 813.000 euro, dat is de boekwaarde van de site, wij betalen wat Solva geïnvesteerd heeft om de ontwikkeling van Schotte mogelijk te maken. De saneringsplannen, administratie, de architecten, enzovoort", zegt Ilse Uyttersprot. "De vermoedelijke einddatum is nu november 2016. We lopen nog eens zes maanden vertraging op omdat Ovam onverwacht nog meer vervuiling had vastgesteld op de site. De bijkomende problemen moesten eerst opgelost raken. In april kan de bouw starten", zegt Uyttersprot.

Turnkring

De timing is vooral van belang voor de Koninklijke Turnkring van Aalst. Die vereniging moet al enkele jaren uitwijken naar zalen in Gent, Dendermonde en Meerhout wegens een tekort aan accommodaties in Aalst. De turnvereniging hoopte op een opening in september van 2015, maar door de extra verontreiniging en vertraging - documenten weren niet doorgegeven tussen verschillende overheidsdiensten - zijn we nu een jaar later.

"Boost"

"In de Topsporthal van Gent waren we normaal gezien dit jaar niet meer welkom maar we mogen er nog blijven tot september 2015. We zullen opnieuw met de beheerder van die zaal in Gent in onderhandeling gaan om te vragen of we daar niet nog tot eind 2016 mogen blijven", zegt Gunther Roelandt van het bestuur van de turnclub, die wel uitkijkt naar de eerste spadesteek. "Dit is toch een enorm mooie investering van de stad en een boost voor de sportverenigingen", zegt hij.