Bomen groeien niet tot in de hemel

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN AALST

200 miljoen euro investeerden burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) en zijn team in de stad. Een nieuw administratief centrum, sportcentrum Schotte, drie rusthuizen, Utopia en een nieuw zwembad staat er ook aan te komen... Is the sky the limit of gaan we de volgende jaren elke cent moeten omkeren voor we hem uitgeven? En zullen de belastingen verhogen?

"Niemand zal voor de verkiezingen zeggen dat de belastingen zullen verhogen", zegt Michel Van Brempt, voor Vlaams Belangin de oppositie. "De autofinanciering moet normaal op 1 staan: wat je uitgeeft moet ook binnenkomen. Vroeger stond het op 2,2, nu op 0,6. Dat wil zeggen dat we moeten lenen om een andere lening te betalen. Een put maken om een andere put te vullen, dus. Niemand van de politieke partijen zal zeggen dat de belastingen zullen verhogen, maar het stadsbestuur zal niet anders kunnen. De hogere overheid zal hen verplichten om de financiën weer op orde te krijgen."

Sam Van De Putte van sp.a zegt dat er vooral is geïnvesteerd in stenen. "Het geld is via de fonteinen weggevloeid. De spaarpot van 29 miljoen euro is helemaal leeggeklopt, de schuld is meer dan verdrievoudigd en de stadsbegroting mist vandaag ruim 6 miljoen euro aan ingeschreven opbrengsten. We hebben er nog geen euro van gezien. De belastingen willen we niet verhogen. Het investeringsritme zal wel lager liggen. Het geld is letterlijk op. Er is genoeg geïnvesteerd in stenen. Voor sp.a moet het geld de komende jaren ingezet worden om de Aalstenaars en de verenigingen te ondersteunen. We zorgen voor betaalbare woningen, beter mobiliteit, een gezonder leefmilieu, kwaliteitsvolte zorg en de aanpak van armoede", zegt Van De Putte.

Jean-Jacques De Gucht van Open Vld heeft zijn kritiek van de voorbije jaren op D'Haese als 'Big Spender' gestaakt. Misschien zit hij volgende keer wel op een schepenstoel. "Als Open Vld het vertrouwen krijgt van de Aalstenaars dan kunnen ze er op rekenen dat de belastingen niet omhoog zullen gaan. Investeringen zijn nodig, onze stad mag in de volgende legislatuur geen stilstand kennen. Maar er gaan inderdaad keuzes moeten gemaakt worden. Als overheid moet je steeds bewust zijn dat je werkt met belastinggeld en dan is het je plicht om daar op een goede manier mee om te gaan", zegt hij.

In de coalitie van CD&V, Lijst A en N-VA was Christoph D'Haese niet alleen burgemeester maar had hij ook de bevoegdheid Financiën. "De schuld per inwoner bedroeg 700 euro, dat is nu 917 euro. Ter vergelijking met andere steden: in Gent bedraagt het 1.900 euro, in Mechelen 2.900 euro. Ik heb nog niet gehoord dat die steden failliet zijn", zegt hij. "Ik moet het blijven herhalen: "Onze cijfers sluiten als een bus, positieve autofinancieringsmarge, ook na de gedane investeringen. Ik geef de Aalstenaars mijn woord: met de N-VA in het bestuur zullen de belastingen ook de komende legislatuur niet stijgen. Er is fors geïnvesteerd, maar de inhaalbeweging was dan ook meer dan nodig, nadat er de voorgaande jaren flink was aangemodderd. Ten opzichte van alle andere centrumsteden steekt Aalst er op investeringsvlak met kop en schouders bovenuit. Het hoogste investeringsritme van Vlaanderen en daar ben ik best trots op. De investeringen hebben onze toekomst niet gehypothekeerd, zoals sommige kwaadwillige tongen beweren, integendeel, ze is veiliggesteld. We investeren ten dienste van de bevolking, in het nieuw administratief centrum, Utopia, Schotte en woonzorgcentra", zegt hij. "Iedereen gaat toch lenen voor een huis, dat is investeren in de toekomst. Wij hebben geïnvesteerd toen de rente zeer laag stond. Ik noem dat verstandig beleid." (RLA)

Het atrium in stadsbibliotheek Utopia, hét paradepaardje van het voorbije jaar.
Rutger Lievens Het atrium in stadsbibliotheek Utopia, hét paradepaardje van het voorbije jaar.
In december 2016 opende Schotte, een knappe sporthal met een uitstraling die de regio ver overstijgt. In april won Halle -Gooik op Aalsterse bodem de finale van de Futsal Cup van Proost Lierse.
Photo News In december 2016 opende Schotte, een knappe sporthal met een uitstraling die de regio ver overstijgt. In april won Halle -Gooik op Aalsterse bodem de finale van de Futsal Cup van Proost Lierse.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kurt De coninck

    Het groen is vervangen door sfeerloos beton en opgewaardeerd met lelijke dure kunstwerkjes en bloemenperkjes niets voor de aalstenaar