Atheneum evacueert 1.000 leerlingen na gaslek

SCHOOLDIRECTIE KRIJGT PLUIM VAN BURGEMEESTER EN MUGARTS

In een van de lokalen werd een gasgeur waargenomen, waardoor er meteen werd geëvacueerd.
Mozkito In een van de lokalen werd een gasgeur waargenomen, waardoor er meteen werd geëvacueerd.
Een kleine 1.000 leerlingen werden gisteren in tien minuten tijd uit het Koninklijk Atheneum op de Graanmarkt geëvacueerd. Aanleiding was een doordringende gasgeur in een van de lokalen. "We hebben geen moment getwijfeld en hebben gedaan wat we moesten doen", zegt een trotse directeur.

Het was alle hens aan dek voor de leerkrachten en het personeel van de basis- en middenschool gisteren rond 12.30 uur. Nadat er een doordringende gasgeur werd waargenomen, besloot de directie meteen te evacueren. "Eerst hebben we alle leerlingen verzameld voor de schoolpoort. De leerkrachten stonden daarbij in voor het tellen van hun aantal leerlingen", zegt directeur Marie-Paule Haegeman. De vrouw staat ondertussen al zeven jaar aan het hoofd van de school en is terecht trots. "We kregen felicitaties van de mugarts die de leiding over de evacuatie had".

Veertig minuten later mochten de leerlingen, onder politiebegeleiding, opnieuw hun school binnen.
Mozkito Veertig minuten later mochten de leerlingen, onder politiebegeleiding, opnieuw hun school binnen.

De Pupillen

Meteen na de evacuatie besloot de politie om de geëvacueerde jongeren onder te brengen in de gebouwen van de Pupillen. "Daar konden ze binnen wachten. Eerst werden de kleuters en de leerlingen van de basisschool overgebracht en daarna de studenten van de middenschool."


Niet alleen de medische directie was verbaasd over de tijdspanne waarop de school haar leerlingen in veiligheid bracht, ook burgemeester Christoph D'Haese was onder de indruk van de evacuatie. "Zoiets verdient een pluim. Alles verliep gestructureerd en in alle kalmte. Tijdens het hele gebeuren raakte niemand in paniek".

Leidingtest

De oorzaak van de gasgeur is voorlopig nog niet helemaal achterhaald. "Aangezien we klaslokalen hebben die dienst doen als labo, zijn er ook gasleidingen aanwezig. Daarom moet de school periodiek een leidingtest laten uitvoeren. Die stond gepland in de ochtend", zegt Marie-Paule. Toen de test eenmaal bezig was, werd er een doordringende gasgeur waargenomen in één van de lokalen. "Toch is er geen lek in de leiding. De brandweer heeft het gebouw betreden en de lokalen verlucht. Waar de sterke gasgeur vandaan komt, is evenwel nog onduidelijk", luidt het. De school zal laten onderzoeken waar de geur vandaan kwam.


Na het wegtrekken van de gasgeur mochten alle leerlingen opnieuw naar de klaslokalen. Onder begeleiding van verschillende leerkrachten en politie-inspecteurs werden de 1.000 leerlingen veilig naar de Graanmarkt geloodst. De hele operatie duurde al bij al veertig minuten. Niemand raakte gewond.