Afbraakwerken Du Parc zijn begonnen: ontwikkelaar wil er minimuseum over textielgeschiedenis

Afbraakwerken in Du Parc.
Rutger Lievens Afbraakwerken in Du Parc.
Een aannemer is begonnen met de afbraakwerken op de site Du Parc. De bekendste stadskanker van Aalst wordt gestript. Tot vandaag was Du Parc een pleisterplaats voor druggebruikers, daklozen en getrouwde stellen op zoek naar de perfecte huwelijksfoto.

Du Parc staat sinds 2001 leeg, maar tegen de zomer van 2019 komt daar verandering in. In totaal zal er 7 miljoen euro geïnvesteerd worden in de herontwikkeling van de vroegere kousenfabriek Du Parc aan het stadspark van Aalst. In de gerenoveerde gebouwen van Du Parc komt er een klim- en bolderzaal, een multifunctionele sportzaal, een zaal voor socioculturele events, een zaal voor crossfit, een trampolinepark, een binnenspeeltuin, een judozaal en een restaurant.

Afbraakwerken in Du Parc.
Rutger Lievens Afbraakwerken in Du Parc.

"Deze zomer moet het opengaan", zegt ontwikkelaar Hans De Neef. "Nieuw is dat we een klein textielmuseum zullen voorzien in het nieuwe Du Parc. Het wordt een textielatelier waar je echt kan leren breien en haken. Er zullen oude textielmachines staan en verwijzingen naar het textielverleden van de site", zegt Hans.

Op dit moment zijn de afbraakwerken van start gegaan. "Die zullen in totaal drie maanden duren. Er zal ook asbest verwijderd worden op de site. De huizen vooraan, die door de vele brandjes in een bouwvallige staat staan, gaan weg", zegt Hans De Neef. "Eens alles gestript is beginnen de renovatiewerken. Tegen de zomer zou alles moeten klaar zijn", zegt hij.

Afbraakwerken in Du Parc.
Rutger Lievens Afbraakwerken in Du Parc.

Bosteels - De Smeth

Du Parc is een icoon uit het industriële verleden van Aalst. In 1880 richtte Gustaaf Bosteels een eenmanszaak op in de Zonnestraat. Zijn bedrijfje maakte gebreide handschoenen. In 1922 begon de bouw van de fabriek aan de Erembodegemstraat, vanaf 1927 heette het bedrijf  'Bonneterie Bosteels - De Smeth nv'. Vanaf 1953 volgde de doorbraak voor de kousenfabrikant met het merk Du Parc en in de jaren 60 was Du Parc marktleider op gebied van panty's, kousen en sokken. In de jaren 80 verhuisde de productie naar Roemenië en Polen, in 2001 werden de boeken definitief neergelegd. Sindsdien staat het gebouw leeg.

Afbraakwerken in Du Parc.
Rutger Lievens Afbraakwerken in Du Parc.
Afbraakwerken in Du Parc.
Rutger Lievens Afbraakwerken in Du Parc.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jozef de Smet

    Als het af is ga ik er zeker eens een kijkje nemen en een hapje eten want dat betekend toch pure nostalgie als je er 20 jaar gewerkt hebt!