Aalsterse met Angolese roots schrijft eerste roman

Violeta Cardoso Assani met haar boek Persistentie/Volharding.
Foto Rutger Lievens Violeta Cardoso Assani met haar boek Persistentie/Volharding.
Als dat geen integratie is: Violeta Cardoso Assani (33) - geboren in Angola en op haar twaalfde geïmmigreerd naar Europa - heeft een Nederlandstalige roman geschreven. 'Persistentie/Volharding' is de titel van het boek.

De vrouw verloor als kind haar beide ouders en groeide vanaf haar twaalfde op in het Nederlandse Zeeland. Als volwassene verhuisde ze naar Brussel en later naar Aalst. "Nu verhuis ik niet meer. Ik ben toevallig in Aalst beland, maar ik blijf hier", zegt de dame. Ze is gepassioneerd door de schrijfstiel. "Het geeft me voldoening, het is als praten tegen jezelf, maar je leert er jezelf ook mee kennen. Volharding kan je omschrijven als een lang gebed vol autobiografische gebeurtenissen. Het geloof speelt zeker een rol, het was mijn houvast nadat ik mijn ouders verloor. Mijn mama door ziekte, mijn vader is vermoord in Angola. De reden waarom ken ik nog altijd niet.

Mensen motiveren

Daar gaat Volharding over: doorzetten in het leven en niet wanhopen of haten. Met dit boek wil ik mensen motiveren. Ik heb alle reden om de mensen te haten die mijn vader hebben vermoord, maar een mens moet niet negatief worden. Door te schrijven heb ik altijd mijn emoties kunnen uiten, maar het bleef voor mezelf. Mijn man overhaalde me om het toch eens naar een uitgeverij te sturen. Het lukte, Boek Scout besliste om het boek uit te geven", zegt ze. "Ik schrijf in het Nederlands en daar ben ik trots op. In het Portugees zou het moeizamer gaan, ik moet echt zoeken naar mijn woorden dan. Nederlands is mijn taal."


Ondertussen is Violetta al aan en tweede én een derde roman begonnen. "Ik zet het geloof en het autobiografische een beetje aan de kant in mijn volgende boeken. Ik ben er volop aan bezig", zegt ze. Volharding is verkrijgbaar via bol.com of via de website van Boek Scout en kost 15,99 euro. (RLA)