Aalsterse dokter zet zich in voor Congo

HULPORGANISATIE RENAISSANCE SCHENKT ZIEKENHUIZEN ZONNEPANELEN

De Aalsterse dokter Guy Verhulst met zijn Congolese collega Mukwege.
Rutger Lievens De Aalsterse dokter Guy Verhulst met zijn Congolese collega Mukwege.
De Aalsterse hulporganisatie Renaissance heeft een ziekenhuis in Bukavu (Congo) voorzien van zonnepanelen. Twee andere ziekenhuizen krijgen er nog volgend voorjaar. "Nu is er elektriciteit en moeten bevallingen 's nachts niet langer in het donker gebeuren", zegt dokter Guy Verhulst van Renaissance.

Het actieterrein van Renaissance is Bukavu, een provincie in het oosten van Congo die groter is dan België.


"In de regio waar we actief zijn, zijn er 17 ziekenhuizen. Drie ervan hebben we bezocht en zijn we aan het helpen", zegt Guy Verhulst, een dokter uit Aalst die samen met zijn vrouw Lut Sallet Renaissance oprichtte. "Per jaar bevallen in elk van die ziekenhuizen 3.000 vrouwen. Renaissance is opgestart om de omstandigheden waarin dat gebeurt te verbeteren."

Het zonnepanelenproject in het ziekenhuis van Nyantende in Bukavu.
Rutger Lievens Het zonnepanelenproject in het ziekenhuis van Nyantende in Bukavu.

Met de koplamp

Gynaecoloog Guy Verhulst trekt drie keer per jaar met collega's en vroedvrouwen naar Oost-Congo om er artsen en verpleegkundigen op te leiden. Het blijft niet bij opleidingen, er wordt ook materiële steun verleend. "Een van de grote problemen ter plaatse is energievoorziening. Een eerste groot project dat door Renaissance is gefinancierd, is de aankoop en installatie van zonnepanelen voor het Nyantende Ziekenhuis in Bukavu. De zonnepanelen zullen elektriciteit leveren voor de kraamafdeling, de verloskamer en de operatiezaal voor keizersneden. Zo zal men geen bevallingen meer moeten doen met een koplamp op. Dat is daar de gewoonte 's nachts omdat er geen elektriciteit is. Ook monitoring en echografie is nu mogelijk. Anderzijds leren we de mensen reanimatietechnieken aan die ze kunnen gebruiken bij baby's", zegt Verhulst. "Bij het eerste ziekenhuis zijn de zonnepanelen volledig geïnstalleerd. We zullen hetzelfde doen bij twee andere ziekenhuizen in de regio van Bukavu. Die krijgen volgend voorjaar zonnepannelen."


Op uitnodiging van Guy Verhulst komt een lokale held uit Bukavu, dokter Denis Mukwege, op 13 december naar Aalst.

Mukwege

"Mukwege strijdt in zijn land tegen seksueel geweld. Die man is een ongelofelijke doorzetter en daardoor een grote bron van inspiratie voor mijn eigen project in Congo", zegt Verhulst. "De Congolese arts wordt ook wel eens 'l'homme qui répare les femmes' genoemd omdat hij in zijn Panziziekenhuis vrouwen die slachtoffer werden van seksueel geweld gratis behandelt Nergens ter wereld worden er meer vrouwen verkracht dan in Oost-Congo. Groepsverkrachtingen worden er gebruikt als oorlogswapen. Dr. Mukwege strijdt tegen die mensonterende situaties, ook op internationaal niveau. Daarvoor kreeg hij al heel wat internationale prijzen en onderscheidingen. Zo was hij al Man van het Jaar in Afrika. Dit jaar werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en kreeg hij in het Europees Parlement de prestigieuze Sacharovprijs. Ik ben erg onder de indruk van het werk van Mukwege", zegt Verhulst. "Hoewel hij al heel wat tegenslagen te verwerken kreeg en in Congo veel tegenwerking ondervindt, geeft hij nooit op. Hij inspireert en stimuleert ons om ons project in Bukavu voort te zetten", vertelt Verhulst.


Dokter Mukwege zal op zondag 13 december om 19 uur een lezing geven in De Werf in Aalst. Kaarten zijn te verkrijgen via De Werf op het nummer 053/72.38.11.