Aalsterse CD&V-schepen bestelt controversieel carnavalslintje met Joodse spotprent

Eerste schepen van Aalst Ilse Uyttersprot bestelde dit carnavalslintje.
RV / Swirko Eerste schepen van Aalst Ilse Uyttersprot bestelde dit carnavalslintje.
Aalsters schepen Ilse Uyttersprot (CD&V) heeft een van de controversiële carnavalslintjes met een Joodse sportprent besteld. Het gaat om een gepersonaliseerd lintje, in het oranje van CD&V en met ‘oitersprot’ op de hoed van de Joodse spotprent. Unesco riep vorige week de Belgische ambassadeur nog op het matje omwille van de carnavalslintjes.

De carnavalslintjes met Joodse spotprenten kwamen vorige week onder vuur te liggen. De Unesco, de VN-organisatie voor Cultuur, heeft de Belgische ambassadeur uitgenodigd om uitleg te geven over de carnavalslintjes met spotprenten van een jood met haakneus met de tekst ‘Unesco wat een klucht’.

Een van die carnavalslintjes blijkt nu besteld te zijn door schepen van Jeugd, Sport en Cultuur Ilse Uyttersprot (CD&V), weliswaar voor de heisa over de lintjes losbrak. Het gaat om een gepersonaliseerd carnavalslintje. ‘Weir lachen mé iederiejn’ staat erop. Daaronder een karikatuur van een Jood en op de Joodse prent staat ‘oitersprot’, dialect voor Uyttersprot.

Woordvoerder van het Forum van Joodse Organisaties en journalist Hans Knoop begrijpt het niet. “Ik begrijp niet dat een tolerant mens zo een lintje in huis wil hebben. Alleen al door ernaar te kijken, word je toch misselijk? Ook een schepen kan slechte smaak hebben”, zegt hij. “Dit soort karikaturen hebben in het verleden al geleid tot verschrikkelijke dingen. Het hele carnaval van Aalst gebeurt onder de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur. De stad is organisator.”

Schepen Uyttersprot was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Carnavalslintje
Kos Carnavalslintje38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mady Vermeulen

  "Oit her prot" lachte zelfs met zichzelf toen ze met een toren op haar hoofd rondliep tijdens het Aalsters karnaval. Voor een "christelijke" politica die publiekelijk betrapt én gefilmd werd tijdens een neukpartij met een cardioloog kan dat tellen. De Joden met hun tenen van hier tot in Marrahesh zouden daar beter een voorbeeld aan nemen. De Oilsteneirs laten zich niet in een onverdraagzaam Joden-en Unesco keurslijf dwingen. De reactie van de Aalstenaars was voorspelbaar.

 • Bea Van Goethem

  Ik heb niks tegen Joden en wat hen werd aangedaan tijdens WOII is walgelijk en verschrikkelijk. Maar mensen, het leven gaat verder. Joden hebben inderdaad zeer lange tenen en kunnen absoluut niet lachen met dit soort humor, maar ook dat accepteer ik. Wanneer staat er eens een Jood op om zijn volk te leren lachen én tolerant te zijn? En ja, bij de Unesco is het van hetzelfde! Laat Aalst zichzelf blijven en laat ons gerust aub!

 • Wim Van Geyt

  Och dat is hetzelfde zoals men na 100 jaar begint te klagen over zwarte piet bij Sint Maarten. Gewoon belachelijk. Dan moeten wij ook alle Nederlanders voor het gerecht dagen want die lachen ook met de kleine Belg. En die Nederlanders moeten ons dan ook aanklagen want wij lachen met hen. Ach kom.

 • jim choose

  Carnaval Aalst zal verdwijnen net zoals Zwarte Piet dank zij de politiek korrekte globalisten

 • Germain De Block

  Ik kan daar zeker al lachend naar kijken is betr dan wenen.in de diamantsektor lachen ze ook met onze belastingen.