Aalsterse ‘bosbrossers’ opnieuw paraat op klimaatmars

De Jongsocialisten waren opnieuw van de partij.
Rutger Lievens De Jongsocialisten waren opnieuw van de partij.
Ook deze donderdag zijn er jongeren vanuit Aalst vertrokken om in Brussel te betogen voor het klimaat. Dit keer nam een dertigtal jongeren van de scholen SAI, SMI, VTI en Technigo de trein naar de hoofdstad.

Voor Esther, Sabrina en Franne van het SMI was het de eerste keer dat ze spijbelden voor het klimaat. “Ja, we hebben altijd al getwijfeld om mee te doen, maar er waren de voorbije donderdagen altijd toetsen. Niet aanwezig is gelijk aan nul op de toets, dus gingen we naar school. Nu was er ook een toets, maar we vonden het belangrijker om te gaan betogen voor het klimaat. We hebben onze ouders beloofd af en toe een sms’je te sturen dat we ok zijn, want het blijft toch Brussel waar we naartoe gaan”, zeggen de 15-jarige meisjes.

Er stonden ook een paar leerkrachten van Technigo te wachten op de trein. “We hebben afgesproken met enkele leerlingen om naar Brussel te gaan en de spijbelaars te steunen. De leerlingen van Technigo die mee gaan zitten in het zevende jaar en zijn dus meerderjarig, maar toch heeft de school niet graag dat we gaan. We vonden dat we dit moesten doen, uit engagement”, zegt leerkracht Rik.

Jongsocialisten riepen op om te brossen

Er zijn ook enkele politici uit Aalst mee naar Brussel getrokken. De Jongsocialisten waren er al iedere donderdag bij en riepen opnieuw jongeren op om te ‘brossen voor de bossen’. Ook Lander Wantens, gemeenteraadslid van Groen, ging naar Brussel. “Ik heb met wat jongeren gepraat op de trein en er zijn een paar interessante ideeën naar voren gebracht.

“Enkele voorstellen waren meer (gescheiden) vuilnisbakken aan het station van Aalst, vergroening van de speelplaatsen, een goedkoper en beter openbaarvervoer-aanbod, het liefst met elektrische bussen”, zegt Lander Wantens. “Andere voorstellen: het behoud van de Siesegemkouter, betere fietspaden, de heraanleg van het centrum zodat auto’s aan de rand blijven en er meer verkeersvrije ruimte komt. Meer groen en minder beton in de stad, de grote bedrijven inspanningen laten doen, gezond voedsel op school”, zegt hij.

Jaarlijks terugkerend burgerplatform

“Een pak positieve ideeën dus en het zou zonde zijn om daarmee niets te doen”, zegt Wantens. “Ik zal daarom op de volgende gemeenteraad een voorstel doen om een jaarlijks terugkerend burgerplatform op te richten in Aalst. Daar kunnen jongeren en middenveldorganisaties samen met de stadsdiensten en politiek discussiëren en zoeken naar oplossingen voor een klimaatneutraal Aalst naar analogie van het stadslab vroeger, maar dan uitgebreider en met meer inspraak”, zegt Wantens (Groen).

Leerkrachten en een leerling van Technigo.
Rutger Lievens Leerkrachten en een leerling van Technigo.
Enkele jongeren voor ze naar Brussel vertrokken.
Rutger Lievens Enkele jongeren voor ze naar Brussel vertrokken.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.