Aalsters burgemeester D’Haese na knieval van CD&V en njet van sp.a: “Ik beraad me”

Christoph D'Haese in het stembureau.
Rutger Lievens Christoph D'Haese in het stembureau.
N-VA, Open Vld en Lijst A: die partijen zitten nog aan de onderhandelingstafel na twee bewogen dagen in de Aalsterse politiek. Vandaag besliste sp.a na een verkennend gesprek toch niet aan de onderhandelingen te beginnen. CD&V deed een knieval en beloofde voortaan een constructieve houding.

Eigenlijk was het al gek dat sp.a inging op de uitnodiging van burgemeester D’Haese om een verkennend gesprek te hebben woensdagavond. Wat valt er te verkennen als je als partij vier jaar geleden gesplitst bent en uit de meerderheid bent gestapt omdat je niet wil besturen met N-VA en schepen Karim Van Overmeire? En zou sp.a’er Van de Putte dan de plooien met de oude kameraden van Lijst A zomaar gladstrijken en collegiaal met hen samenwerken in het nieuwe schepencollege? Toch was het eventjes spannend, want in Antwerpen wordt gewerkt aan een ‘Bourgondische’ coalitie met sp.a en je weet nooit wat voor afspraken er worden gemaakt op nationaal niveau.

Maar: “Sp.a Aalst ziet het sterk sociaal, progressief en groen programma waarmee ze naar de kiezer trok niet verzoenbaar met een rechtse coalitie die aankondigt een nog rechtser beleid te willen voeren. Sp.a gaat dan ook niet in op de vraag tot verdere gesprekken.” Met die boodschap koos Sam Van de Putte voor de oppositie.

Knieval

Deze ochtend was er al een persbericht van CD&V binnengelopen, een digitale knieval. “Na de gemeenteraad van deze week kwam de CD&V-fractie bij elkaar. De nieuw samengestelde fractie van CD&V bestaande uit zes verkozen fractieleden, geeft een krachtig signaal dat we constructief willen blijven meewerken aan de nieuwe bestuursploeg. Onze onderhandelaars worden gevraagd te werken naar een sterk resultaat”, schreef CD&V.

Met andere woorden, de partij doet de aanvallen in de laatste gemeenteraad van CD&V’er Bart Van Lysebeth af als een soloslim. “Van Lysebeth is niet meer verkozen, de nieuw verkozen gemeenteraadsleden zullen wel constructief kunnen samenwerken”, zo staat er in het persbericht. CD&V heeft gegokt en verloren met haar ‘oppositie in de meerderheid’ en wil terugkeren naar de onderhandelingstafel, maar dat zal met de billen bloot zijn. Als we aan Christoph D’Haese vragen of CD&V opnieuw welkom is, houdt hij het bij: “Ik beraad mij.”

Coalitie van N-VA, Open Vld en Lijst A?

Zitten na de afvallingsrace nog aan de onderhandelingstafel: N-VA, Open Vld en - jawel - Lijst A. Die laatste partij is net als sp.a na de laatste gemeenteraad gecontacteerd door D’Haese. Lijst A heeft altijd loyaal samengewerkt met N-VA de voorbije zes jaar, dus er is vertrouwen. Alleen heeft de partij iets te weinig zetels: twee. Een coalitie van N-VA, Open Vld en Lijst A heeft samen 22 zetels en dat is krap. Als deze partijen met drie een coalitie willen vormen, zullen er gesprekken moeten gevoerd worden met de oppositie over gedoogsteun.

Skype

Hoe deze Aalsterse politieke thriller afloopt? Geen gemeenteraadslid dat er geld durft op in te zetten. Misschien is er dit weekend wel een Skypegesprek tussen Christoph D’Haese en Lander Wantens van Groen, die op klimaatfietstocht is vertrokken naar Polen middenin deze politieke crisis. Of vormen ze een coalitie met N-VA, Open Vld, Lijst A én CD&V? We kunnen alleen maar hopen dat de formateur het zelf nog weet.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Timmie Smet

  De vraag is wannéér VB niet meer genegeerd gaat worden. Want dat ze ooit gaan besturen, is onvermijdelijk. Wie heft de moed om er aan te beginnen?

 • Marc Verdonck

  NVA samen met SPA in Antwerpen zou een giller zijn. Ze zullen dan minimum 12 % verliezen aan VB bij een volgende verkiezing. Ik verwacht sowiezo een monsterscore voor VB de burgers zijn teleurgesteld in zo wat alles wat er de afgelopen jaren is gebeurd zeker wat betreft de gelukzoekers die overal voorrang krijgen op het eigen volk.

 • Kevin Noël

  D'Haese ga met Vlaams Belang en Open Vld! Mijn stem was je bij de laatste verkiezingen al kwijt aan het Vlaams Belang als je volgende verkiezingen nog een kans wilt maken tenminste...

 • Rudy Fosselle

  Als de SPA Aalst progressief zou zijn, waarom reageren ze dan altijd uiterst conservatief. Enfin het goede nieuws is dat de Aalsterse burger van groot onheil is gespaard gebleven.

 • pol Van den Berghe

  Ik heb gehoord da De Wever en Meeuws elkaar een kus geven als ze elkaar tegenkomen