Aalstenaar krijgt racistische brief in de bus: “Jullie vreemden zijn halve beesten en uw kinderen zijn marginaal”

De brief vol verwijten.
KOS De brief vol verwijten.
Een Aalstenaar met een migratieachtergrond heeft een brief vol racistische verwijten in zijn brievenbus gevonden. In de brief - die vol schrijffouten staat - zegt de schrijver dat ‘vreemden’ niet meer welkom zijn in Europa, dat ze halve beesten zijn en hun kinderen niet opgevoed. Een vriend postte de brief op Twitter en dat maakt een pak verontwaardigde reacties los.

Ondertussen weten we dat het om drie gezinnen uit Aalst gaat. Hun reactie lees je hier.

Op Twitter en Facebook circuleert een brief die is aangekomen bij een bewoner van de Heilig Hartwijk in Aalst. “Na de verkiezingen is het heel duidelijk dat vreemden hier niet welkom zijn”, staat er te lezen. “Vlaams Belang is de eerste en grootste partij van Aalst met 41.771 stemmen”, schrijft de persoon, die ook denkt te weten waar al die kiezers van het Vlaams Belang wonen. Hij noemt enkele straten op uit de Heilig Hartwijk.

Het vervolg van de brief getuigt van rauw racisme. “Jullie zijn zo achter en ongeciviliseerd, onbeleefd, achterbaks en dom. Jullie zijn halve beesten zonder enige waarde. Jullie zijn vooral profiteurs en uw kinderen zijn zo onbeleefd en marginaal zonder opvoeding”, staat er te lezen.

Oproep naar getuigenissen

Op Twitter en Facebook is er verontwaardiging. Ook sp.a Aalst heeft gereageerd. “Samen met fractiegenoten Huguette van Medegael en Deniz Özkan veroordeel ik met klem de brief die bij verschillende Aalstenaars in de brievenbus werd gedropt. We verwachten dan ook dat de andere politieke partijen deze actie veroordelen”, zegt Sam Van de Putte (sp.a). “Voor sp.a Aalst blijven alle inwoners die respectvol willen samenleven evenwaardig aan elkaar. Racisme en discriminatie horen niet thuis in onze stad. We doen een oproep om getuigenissen te verzamelen en raden aan om klacht in te dienen bij de politie en Unia.”

Groen noemt dit puur racisme. “De brief die vandaag gepost werd in Aalst is puur racisme en heeft geen plaats in Aalst, Vlaanderen, Europa of ver daar buiten. Aan onze burgervader Christoph D’Haese om een duidelijk signaal te geven dat voor racisme en verdeling geen plaats zijn in onze stad. Ook wordt het hoog tijd dat de vertegenwoordigers van migratiekritische partijen zich nadrukkelijk distantiëren van dergelijke uitspraken en racisme onder bepaalde delen van hun achterban, zwijgen is instemmen”, zegt Groen Aalst. “Het stadsbestuur moet na de slechte luchtkwaliteit nu ook dringend aan de slag rond de giftige sfeer in onze stad.”

Een andere progressieve partij uit Aalst, Lijst A, is al even scherp. “De inhoud van de brief is walgelijk en verwerpelijk. Uiteraard veroordeelt ook LijstA deze laffe ‘actie’, dewelke mijns inziens geen aandacht verdient. En hoewel inderdaad iedereen dit kan geschreven hebben, is het betreurenswaardig maar tegelijk ook veelzeggend dat de voorzitter van Vlaams Belang zich blijkbaar niet distantieert van de racistische inhoud van de bewuste brief. Het is nu aan ons stadsbestuur om een krachtig en gepast standpunt in te nemen”, zegt Gert Cardon van Lijst A.

Slecht daglicht

Steve Herman van Vlaams Belang zegt het volgende op die brief: “Wij hebben hier niets mee te maken. Dit kan van iedereen komen, zelfs van tegenstanders om ons in een slecht daglicht te stellen. We richten nu onze blik en onze inspanningen naar 2024. Dit voorval verdient de aandacht niet die ze wellicht willen.”

Unia opent dossier 

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia heeft proactief een dossier geopend rond de brief, zegt woordvoerder Lode Nolf. “We hebben een lokale medewerker in Aalst en we groeperen het aantal meldingen. We onderzoeken de grootte van de actie. Is het eerder een burenruzie die is ontaard in de euforie van de verkiezingsresultaat, of is het iets structureel?”
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerda Liedts

  Dit is pure propaganda, puur opgezet spel. Die brief is niet door een Vlaming of Belg geschreven...dat ziet toch iedereen!

 • andre Van Meirvenne

  Die brief kan van eender wie komen ook van links om vb in een slecht daglicht te stellen.

 • Jérémy Kourgias

  De zinsbouw en grammatica eens laten verbeteren door kinderen! Zoveel haat in sommige mensen... niet te begrijpen toch!

 • johny goessens

  Het resultaat van een rechtser maar vooral ruwer beleid van NV-A en VB.

 • Christophe Moser

  Sommige mensen treden buiten zichzelf als ze het strontzat zijn. Ik wacht liever het hele verhaal af.