Exclusief voor abonnees

Aalst carnaval stapt uit Unesco: “Wij zijn geen antisemieten of racisten. Het moet gedaan zijn met de verwijten”

Burgemeester Christoph D'Haese en CD&V-kopvrouw Ilse Uyttersprot tijdens de carnavalstoet van februari in Aalst.
Joel Hoylaerts / Photo News Burgemeester Christoph D'Haese en CD&V-kopvrouw Ilse Uyttersprot tijdens de carnavalstoet van februari in Aalst.
“Wij houden de eer aan onszelf en nemen afstand van de Unesco-erkenning”, zegt de burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese (N-VA). Op 12 december zou Unesco beslissen of Aalst carnaval op de werelderfgoedlijst mag blijven. Er kwam kritiek op de Unesco-erkenning nadat carnavalisten op een stereotype manier Joden uitbeeldden in de laatste carnavalsstoet van Aalst. “Aalstenaars hebben het gehad met de groteske verwijten. Wij zijn geen antisemieten of racisten”, zegt D’Haese (N-VA).

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis197 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mady Vermeulen

  Dankzij Unesco doet de winkel die haakneuzen en Jodenhoeden verkoopt gouden zaken. De volgende carnaval zullen er véél meer carnavalisten buiten dan binnen de stoet haakneuzen en Jodenhoeden dragen. Niets is leuker om te doen tijdens Aalst carnaval dan datgene dat door censuurmeesterkens bekritiseerd wordt.

 • Mady Vermeulen

  Aalst carnaval bestaat al veel langer dan Unesco. Aalst heeft Unesco nooit ergens voor nodig gehad. En nu minder dan ooit.

 • Paul Van Heurck

  Groot gelijk het moet maar eens gedaan zijn met die klootzakken.

 • DIRK VAN DESSEL

  Terecht buigt Aalst Carnaval voor geen enkele Lobby.

 • Gert Martens

  Aristea, het ging bij carnaval enkel maar om een woordspeling 'sabatjaar', u kent die uitdrukking toch wel? Hoe zou u dan zoiets uitbeelden? Nogmaals, er zat echt niets kwaadaardigs achter. Moeten echt alle westerse tradities worden aangevallen? Het is nu al erg gesteld met humor vandaag. Moeten we dan in een verzuurde wereld leven waar we steeds op de tippen van onze tenen moeten lopen en niet meer mogen lachen?