800 urologen zien Alex Mottrie live aan het werk

VOORTREKKER ROBOTCHIRURGIE DEMONSTREERT VOOR VOLLE BRUGSE CONCERTZAAL

Dokter Alex Mottrie aan het opereren met de robot in het OLV-ziekenhuis in Aalst.
Rutger Lievens Dokter Alex Mottrie aan het opereren met de robot in het OLV-ziekenhuis in Aalst.
De concertzaal van Brugge zat gisteren helemaal vol met chirurgen van over de hele wereld om dokter Alex Mottrie live op het scherm zijn robotchirurgie te zien demonstreren. Mottrie wordt wereldwijd beschouwd als één van de voortrekkers van robotchirugie.

Met meer dan 800 waren de urologen in Brugge om dokter Alex Mottrie te zien doen waar hij specialist in is: robotchirurgie. Mottrie is verbonden aan het OLV-ziekenhuis maar ook de dokters van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst spelen een rol. "De urologen van het OLV en ASZ vervullen een prominente rol op het jaarlijkse ERUS-congres dat door de Robotic Urology Section van de European Association of Urology (ERUS) wordt georganiseerd", zegt Alex Mottrie.

Een volle concertzaal in Brugge volgt live mee met de ingreep die dokter Mottrie uitvoert.
Repro Rutger Lievens Een volle concertzaal in Brugge volgt live mee met de ingreep die dokter Mottrie uitvoert.

Live surgery

"Het organisatiecomité van het congres bestaat uit vijf urologen: drie urologen van het OLV-ziekenhuis en twee urologen van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst."


De attractie van het congres is dat chirurgen dokter Mottrie live aan het werk kunnen zien. Terwijl Mottrie opereert in het operatiekwartier in Aalst, wordt hij gefilmd en die beelden worden vertoond op het grote scherm in Brugge.


"Het congresprogramma besteedt veel aandacht aan 'live surgery', met zes sessies van telkens drie robot-geassisteerde ingrepen. Deze ingrepen worden uitgevoerd in de operatiezalen van het OLV en live uitgezonden in de concerthal", vertelt Mottrie. "Voor de chirurgische ingrepen met robotondersteuning komen negen gerenommeerde urologen uit negen verschillende landen naar het ziekenhuis."

Pioniers

De dokters komen van de andere kant van de wereld om de Aalsterse pionier op vlak van robotchirurgie aan het werk te zien. "Er zijn dokters uit Australië, Japan, Zuid-Afrika, Venezuela, China en India", aldus Alex Mottrie. "Onder hen is ook dokter Vip Patel, medisch directeur van zowel het Global Robotics Institute aan het Florida Hospital Celebration Health als het Florida Hospital Cancer Institute Urologic Oncology Program. Hij geniet wereldfaam voor zijn bijdrage op het vlak van robotchirurgie en heeft meer dan 10.000 prostaatverwijderingen via robotchirurgie uitgevoerd", klinkt het.


Patel wordt samen met dokter Mottrie als wereldwijde voortrekker voor robotchirurgie beschouwd. "In het OLV waren we pioniers. Ik begon me vanaf 2001 als één van de eerste urologen ter wereld toe te leggen op chirurgische ingrepen met ondersteuning van de robot. Als voorzitter van de ERUS-vereniging ben ik mee verantwoordelijk voor internationale opleidingen", zegt Mottrie.