700.000 euro voor schouwen van Schotte

STAD WIL WERK MAKEN VAN BEHOUD EN RENOVATIE INDUSTRIEEL ERFGOED

De stad wil de grote en de kleine schouw (op de voorgrond) bewaren.
Foto Rutger Lievens De stad wil de grote en de kleine schouw (op de voorgrond) bewaren.
De stad Aalst investeert 700.000 euro in het behoud van de twee oude fabrieksschouwen op de site Schotte in Erembodegem. Ook het industrieel erfgoed op de Tragel-site zal bewaard blijven. Na de restauratie zal bekeken worden of de schouwen een andere functie, zoals een uitkijkpunt of klimmuur, kunnen krijgen. "Door budgettaire beperkingen kunnen we echter niet al het industrieel erfgoed redden", klinkt het bij de stad.

Terwijl de hipsters van de wereld zich nestelen in industrieel aandoende lofts, gingen er in Aalst in het recente verleden heel wat fabrieksgebouwen tegen de grond. Het Priester Daensfonds, Louis Paul Boongenootschap en het VVAK deden daarom een oproep om de afbraak van dit erfgoed een halt toe te roepen. De stad wil nu een signaal geven door die industriële overblijfselen te renoveren.


"Niet alle private eigenaren hadden de voorbije jaren aandacht voor het erfgoedkundig karakter van hun eigendom. Daardoor is er veel erfgoed verloren gegaan", zegt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA). "Maar er zijn ook eigenaars die beseffen dat behoud van het authentieke karakter van hun gebouw een meerwaarde heeft. Voorbeelden daarvan zijn: Kaai 17, De Wolf-Cosyns, Redt U Zelven, SULB en De Filatuur", legt Van Overmeire verder uit. In de aanloop naar het Boon-jaar in 2012 werd de buitenzijde van de fabrieksmuur aan de Kapellekensbaan in Erembodegem gerenoveerd.

Informatiepunt

"Het schepencollege heeft afgelopen maandag beslist om de vrijgekomen binnenzijde van de muur te renoveren. De twee markante schouwen worden eveneens gerenoveerd en blijven bewaard", zegt Van Overmeire. "Tegelijk werd beslist om een informatiepunt te installeren op de Schotte-site. Daar kunnen toeristen, scholen en bezoekers van de sporthal meer te weten komen over het industrieel verleden van de stad. Na de restauratie zal ook bekeken worden of de schouwen een bijkomende functie kunnen krijgen, bijvoorbeeld als uitkijkmuur of klimmuur", zegt schepen Ilse Uyttersprot (CD&V).


Oorspronkelijk werd de kostprijs van deze renovaties geraamd op zo'n 800.000 euro, maar het zou nu maximaal 715.000 euro gaan kosten. 270.000 euro voor de grote schouw, 230.000 euro voor de kleine en nog eens 215.000 euro voor de muur.

Tragel

Ook op de Tragel staat nog wat industrieel erfgoed recht dat dreigt tegen de grond te gaan. "In 2007 werd een ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Tragel goedgekeurd waar het behoud van industrieel erfgoed in opgenomen was, maar dat plan werd vernietigd bij de Raad van State. Daardoor verviel de rechtsgrond voor de verankering van de aanwezige industriële waarde", zegt schepen Ann Van de Steen (SD&P). "We werken aan aan nieuwe ruimtelijke uitvoeringsplannen waarin het behoud van dat erfgoed zeker zal opgenomen zijn", zegt schepen Caroline Verdoodt (N-VA).