61 banen weg bij Tereos Syral

DIRECTIE BIEDT BETROKKEN MEDEWERKERS JOB AAN IN ROISSY OF RIJSEL

Het gebouw van Tereos Syral in de Burchtstraat.
Foto Rutger Lievens Het gebouw van Tereos Syral in de Burchtstraat.
Bij Tereos Syral zijn 61 van de 400 werknemers hun job kwijt. Tereos biedt alle betrokken medewerkers een job aan in één van de twee nieuwe vestigingen in het Franse Roissy en Rijsel. De directie heeft ook het engagement uitgesproken om zoveel mogelijk werknemers op de site in Aalst een nieuwe baan te geven.

Er werd gevreesd voor 110 ontslagen, uiteindelijk zijn het er 61 geworden. Dat is bekendgeraakt na een bijzondere ondernemingsraad gisteren. "De groep Tereos heeft zopas zijn intentie bekendgemaakt om in Frankrijk twee nieuwe vestigingen in Roissy en Rijsel op te richten voor de supportfuncties en -activiteiten die gericht zijn op Europa", aldus Marjolein De Bremme van Tereos. "Voor de vestiging in Aalst zou deze evolutie betrekking hebben op 61 medewerkers. Om zo veel mogelijk arbeidsplaatsen te behouden, bieden we alle betrokken medewerkers een job aan in één van de twee nieuwe vestigingen. Met dit project verdwijnen er geen functies op globaal niveau. De bedoeling is het concurrentievermogen van de activiteiten te vrijwaren en het voortbestaan te garanderen in een markt die steeds opener en onstabieler wordt", klinkt het.


Het bedrijf verwerkt suikerbieten, suikerriet en graan. In Aalst is er een administratief centrum dat een groot aantal ondersteunende taken uitvoert voor de fabriek en voor andere entiteiten van de groep, zoals de logistiek, finance, HR, kwaliteit en verkoop.

Acties niet uitgesloten

"De directie zal rekening houden met de gezinssituatie en persoonlijke doelstellingen van alle werknemers. Voor de medewerkers die de stap om mobiliteitsredenen niet zouden kunnen of willen zetten, zou er naar een geschikte oplossing worden gezocht. We zullen voor zoveel mogelijk mensen een nieuwe job op de site in Aalst zoeken", zegt Tereos. Johan Dumortier van de socialistische vakbond sluit acties niet uit. "We zullen de werknemers ondersteunen waar nodig. Deze namiddag hebben we de intentie tot collectief ontslag naar de VDAB verstuurd. De directie wou wel nog bekijken of deze mensen via een andere job kunnen gereïntegreerd worden in de fabriek", zegt hij. Er kwam ook al een reactie van PVDA. "Dit is de werknemers van Tereos voor voldongen feiten plaatsen", aldus Alexander Van Ransbeeck van PVDA Aalst. "Alsof iedereen plots bereid zou zijn om naar het buitenland te verhuizen en te doen alsof er niets gebeurd is. Tereos bedient zich van een gemakkelijke manier om van haar personeel in Aalst af te geraken", zegt hij.

Niet volledig weg uit Aalst

"Syral Belgium levert heel wat winst op voor de multinational. Van 2013 tot 2016 maakte de site in Aalst 52 miljoen euro winst. Bovendien genoot het ook nog een belastingkorting via de notionele intrestaftrek. Dit weerlegt de bewering dat Tereos de jobs naar Frankrijk verhuist om concurrentieel te blijven", vertelt Van Ransbeeck.


Het ziet er niet naar uit dat Tereos Aalst snel zal verlaten. "De voorbije 5 jaar werd 47 miljoen euro in de fabriek geïnvesteerd. Er zijn nog meer belangrijke investeringen voorzien om de competiviteit van de fabriek te versterken", klinkt het bij Tereos.


"Ik begrijp het gevoel van de werknemers", zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). "De onderhandelingen zullen cruciaal zijn. We hebben Tereos Syral alvast uitgenodigd voor een woordje uitleg."