50 jongeren marcheren door Aalst tegen klimaatverandering

De klimaatmars passeerde in Aalst.
Rutger Lievens De klimaatmars passeerde in Aalst.
Een vijftigtal jongeren stapt tussen 5 en 8 oktober van Gent naar Brussel omdat ze bezorgd zijn om de toekomst, en ze stapten ook door Aalst.

Ze hadden al 27 kilometer in de benen maar hadden nog energie genoeg om het klimaatlied te scanderen wanneer ze Aalst binnenstapten. De groep kwam uit Melle en verbleef zaterdagnacht in VBS De Stip in Erembodegem. Initiatiefnemers zijn Marjolein Moreaux en Johanna Vandenbussche, twee geëngageerde mama's.

"Hoeveel zal de aarde zijn opgewarmd tegen 2050? Twee graden? Drie graden? Dat weet voorlopig niemand maar wat de jongeren wel weten is hoe oud ze zullen zijn in het jaar 2050 en dit hebben ze in grote letters geschilderd op de lange witte T-shirts die ze zullen dragen tijdens de jongerenklimaatmars", zegt Marjolien. "Dit om zowel politici als omstaanders erop te wijzen dat de kinderen van nu als volwassenen de gevolgen zullen dragen van de CO2-uitstoot van vandaag. De meesten onder hen zullen dan rond de veertig zijn."

Op maandag 8 oktober komen de jongeren aan in Brussel en net op deze dag wordt een belangrijk IPCC-klimaatrapport bekend gemaakt over wat de precieze gevolgen zullen zijn als de aarde 1,5 of 2 graden Celsius opwarmt.

"Vele landen overwegen om toch voor de twee graden grens te kiezen omdat de inspanningen om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graden economisch té zwaar zouden zijn. Ook België hinkt al achterop met haar inspanningen om te voldoen aan de vereiste doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs", zegt Johanna. "Daarom hebben de jongeren afspraken met de lokale politici in de gemeentes waar ze passeren om te eindigen bij Vlaamse, nationale en Europese politici in Brussel. Zo willen ze hen overtuigen om alles op alles te zetten om de opwarming onder de 1,5 graden Celsius te houden."

"Deze jongeren hebben misschien geen stemrecht, maar wel een stem! En deze willen ze steeds luider laten horen", klinkt het.

De klimaatmars passeerde in Aalst.
Rutger Lievens De klimaatmars passeerde in Aalst.
De klimaatmars passeerde in Aalst.
Rutger Lievens De klimaatmars passeerde in Aalst.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gerrit Van melkebeke

    Proficiat! Nu gaat de luchtkwaliteit ineens beter zijn!!!! Man man meer dan de helft is bezig met hun rijbewijs te halen.