250 tot 300 mensen stappen mee in mars tegen racisme: “Briefschrijver heeft ons samengebracht”

Mars tegen racisme Aalst.
RLA Mars tegen racisme Aalst.
250 à 300 mensen hebben meegestapt in de ‘Opmars voor verdraagzaamheid en respect’ in Aalst Die kwam er na de racistische haatbrief die in de bus viel bij drie gezinnen in de Weverijstraat. De getroffen families waren onder de indruk. “Nooit gedacht dat we hier met zoveel zouden zijn”, zeggen ze.

Een week geleden ging er een schokgolf door de stad. Drie gezinnen met buitenlandse roots kregen van een buurtbewoner racistische haatbrieven in de bus. De verontwaardiging was groot, Steven Van Herreweghe kroop zelfs in zijn pen en schreef een liefdevolle brief als tegenreactie. Om de getroffen families een hart onder de riem te steken was er door het comité Werken aan Vrede  opgeroepen om aan de mars tegen racisme deel te nemen.

Werken aan vrede

Plaats van de afspraak was het monument voor de vrijwilliger, aan het Hoveniersplein. Daarna zou er via de Sint-Annabrug, Vaartstraat, Vrijheidstraat naar het Vredeplein gestapt worden. “Wanneer zijn we tevreden? Met 100 aanwezigen. Maar wie weet met hoeveel we zullen zijn tegen we aan het Vredeplein zijn?”, zei Stefaan Van Den Abbeele. “Ons comité voor de vrede betoogt niet alleen tegen oorlog en wapens. Aan het stadsbestuur deden we al een reeks voorstellen om het samenleven te verbeteren in Aalst. Onze optocht stopt aan het Vredeplein, maar het werk gaat verder.” Uiteindelijk zou de mars 250 à 300 deelnemers op de been hebben kunnen brengen.

Briefschrijver heeft ons samengebracht

Een van de mama’s uit de Weverijstraat, Sandra Gieskes, nam na de tocht het woord. “Elkaar accepteren ongeacht onze verschillen. Dat is wat ik wens voor alle kinderen. Deze optocht is bedoeld om te laten zien dat we allemaal samen kunnen zijn, dat we wél allemaal samen kunnen leven. Ik ben hier niet alleen voor mijn gezin, maar voor alle moeders, alle kinderen. Ongeacht waar we vandaan komen, we zijn hier allemaal Aalstenaars en allemaal Vlamingen. We horen allemaal bij elkaar”, zei ze.

Enoch Kashenda, een andere buur die een briefje in de bus kreeg, zegt dat de briefschrijver niet in zijn missie is geslaagd. “Ik dacht echt niet dat dit zoiets moois zou worden. Ik ben opgegroeid in Aalst, woon hier al tien jaar. Ik voel me thuis. Ik heb hier leren vallen en opstaan en dat geldt ook voor alle kleine kinderen hier. De briefschrijver heeft een fout gemaakt. Hij dacht ons uit elkaar te halen, maar heeft ons samengebracht. En daarvoor ben ik hem eigenlijk dankbaar”, zei hij.

Sandra Gieskes op de mars tegen racisme in Aalst.
RLA Sandra Gieskes op de mars tegen racisme in Aalst.
RLA
RLA
RLA
RLA
RLA
RLA
RLA
RLA
RLA
RLA5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Moehmena Rahous

  Wat een grap: vooral zwarte en bruine, heel weinig witte mensen tegen racisme! Wanneer Aalst een multicultureel evenement organiseert ziet men het omgekeerde: vooral witte, geen zwarte of bruine mensen, tenzij de verkopers achter de kraampjes. 'mars tegen racisme' ? Mislukt = Polarisatie = Mensen tegen elkaar opzetten. Dat is niet de methode om witte en bruine en zwarte mensen dichter bij elkaar te brengen. Integreren zodat we elkaar begrijpen is de enige weg tegen racisme.

 • Dirk De Zwarte

  Aub, geen rekening houden met een minderheid hun mening, graag rekening houden met de meerderheid hun mening!!!!!

 • Eida Lam

  Brievenschrijver al gepakt? Of is het ondertussen al uitgekomen dat ze die zelf hebben geschreven en wordt dat nu doodgezwegen? Als er geen update komt dan ga ik van het laatste uit en ik zal er zeker niet "toleranter" door worden. Integendeel!

 • herman parmentier

  Ik was verrast door de opkomst en de diversiteit van jong en oud, blank en zwart. Allemaal mensen met een open geest die het goed menen en willen proberen om vredevol samen te leven. Ik kende de families niet die die haatbrief kregen ook al wonen ze in de buurt. Ik hoorde hen speechen na de mars en chapeau voor hun visie op het gebeurde. Onbekend is onbemind.Samenlevingsproblemen moeten opgelost worden maar niet met haatbrieven.

 • Bart Van De Keer

  250 mensen? Van de 90.000 aalstenaars? Heb eerder deze week al bericht dat een aalstenaar daar niet wakker van ligt.