'Zwette Maan' blijft ook na restauratiewerken zwart

Luc Van der Helst van het VVAK en schepen Karim Van Overmeire.
Karim Van Overmeire Luc Van der Helst van het VVAK en schepen Karim Van Overmeire.
Tegen 4 oktober zal de sokkel van 'De Zwerte Maan', het standbeeld van Dirk Martens  op de Grote Markt in Aalst, een opknapbeurt krijgen. Dirk Martens zelf blijft zwart, het marmer van de sokkel zal vernieuwd worden.

“Concreet zal er één marmeren plaat vervangen worden waarvan de tekst helemaal onleesbaar was geworden. De drie anderen platen zullen worden opgeschoond en de letters opnieuw ingeschilderd”, stelt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA). “Aan het standbeeld zelf wordt niet geraakt. De Aalstenaars zouden het niet waarderen mocht hun ‘zwette maan’ plots niet meer zwart zijn.”

Het was de Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon (VVAK) die vorige winter de kat de bel aanbond en een mail stuurde naar schepen Van Overmeire over het feit dat de tekst op de sokkel onleesbaar was geworden. “Als vereniging willen we mee over het Aalsters erfgoed waken”, zegt Luc Van Der Helst, secretaris van de VVAK. “Soms engageren we ons in grote dossiers, soms wijzen we het beleid op onvolkomenheden. Iedere Aalstenaar en elke bezoeker komt op de Grote Markt. Dan mag een standbeeld op die Grote Markt geen verwaarloosde indruk maken.”

1856

Het standbeeld werd in 1856 op de Grote Markt geplaatst. "Dirk Martens was een Aalsterse humanist en drukker. Hij gebruikte als eerste losse letters waardoor hij goedkoper kon werken. Hij drukte onder meer een reisverslag van Christoffel Colombus en het befaamde Utopia van Thomas More", zegt Van Overmeire. "In een soort reclameboodschap schreef hij: 'We doen onze uiterste best U kennis en beschaving bij te brengen, door er voor te zorgen dat uit deze werkplaats U boeken bereiken, die bovendien zo min mogelijk fouten bevatten...' In 2015 besliste de Aalsterse gemeenteraad om Dirk Martens ereburger van de stad te maken."

De aannemer hoopt dat de werken tegen 4 november afgerond kunnen worden. Er is een budget van 25.000 euro voorzien om de werken uit te voeren.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.