'Wildebeest', tragikomedie in jungle

ANIMATIEPRENT AALSTENAARS IN PREMIÈRE OP LEUVENS KORTFILMFESTIVAL

Twee gewone Vlamingen Linda en Troyer lopen tijdens een safari verloren in de rimboe van Afrika.
Repro Rutger Lievens Twee gewone Vlamingen Linda en Troyer lopen tijdens een safari verloren in de rimboe van Afrika.
Op het Kortfilmfestival in Leuven is Wildebeest van de Aalsterse filmmakers Matthias Phlips en Nicolas Keppens in première gegaan. Chris Boni, ook al van Aalst, sprak de stem van het hoofdpersonage Linda in. Acteur Sam Louwyck levert de stem van Troyer. Wildebeest gaat over twee gewone Vlamingen die verloren lopen in de rimboe van Afrika tijdens een safari en dat levert heel veel tragikomische scènes op.

Matthias Phlips oftewel MAT is bekend van zijn Daniël-cartoons, Nicolas Keppens doet animatie. Ze leerden mekaar kennen op een trouwfeest van een gemeenschappelijke vriend. "Daar zijn we aan de praat geraakt en we besloten samen een film te maken. Het opzet was om een getekende figuur van Matthias op een bestaande achtergrond te zetten en zo animatie en bewegende beelden te combineren. Liefst een plek met veel dieren. We moesten een setting zien te vinden waarin onze hoofdpersonages de enige mensen waren. Eerst dachten we aan een zoo of een poolreis. Toen zagen we op Youtube een filmpje van enkele Westerlingen die met een reddingsactie uit de klauwen van de wilde dieren moesten gered worden tijdens een safari", zegt Nicolas.

Repro Rutger Lievens

Chris Boni en Sam Louwyck

Uit dat idee werden Linda en Troyer geboren. Hij een mislukte macho televisiepresentator van een survivalprogramma, zij een lieve niet al te sportieve vrouw die terechtkomt in een avontuur waar ze niet om gevraagd heeft. De stemmen komen van twee bekende Vlamingen: Chris Boni (bekend als Yvette uit 'Thuis'), ook al van Aalst, sprak de stem van het hoofdpersonage Linda in. Acteur Sam Louwyck (bekend als broer van 'Den Hollander' uit 'Eigen kweek' levert de stem van Troyer. "Het scenario van Wildebeest is in stukken geschreven. We zijn twee jaar aan een stuk wekelijks samengekomen om te brainstormen. Ik schreef dan verder aan het scenario. Zo is het een mix geworden van de droge humor van Matthias en waar ik mee bezig ben. Belangrijk is dat we er een verhaal van gemaakt hebben, geen opeenvolging van sketches. Het is geen 'In De Gloria' geworden, maar een mooi verhaal. Niet alleen tragikomische humor maar ook veel menselijkheid", zegt Nicolas.


De kortfilm is nu in Leuven in première gegaan en Wildebeest wordt nog tot en met 9 december op groot scherm vertoond op het Kortfilmfestival Leuven.

Buitenland

In februari vindt Anima plaats, het Belgische festival voor animatiefilm in Brussel. Ook daar willen Phlips en Keppens hun film tonen. "En ik denk erover na om hem ook op te sturen naar het documentairefestival van DOK Leipzig, een filmfestival voor documentaires. Om eens te zien hoe het publiek daar reageert op Wildebeest. Onze film zou er alleszins de vreemde eend in de bijt zijn", besluit Nicolas Keppens.