‘Vader van De Pikkeling’ Fons De Koninck op 67-jarige leeftijd overleden

Fons De Koninck
Rutger Lievens Fons De Koninck
De Pikkeling verliest één van haar vaders: oud-organisator Alfons De Koninck is op 67-jarige leeftijd overleden. 20 jaar lang was hij voorzitter van VVV De Faluintjes en organisator van De Pikkeling in Herdersem, Moorsel, Baardegem en Meldert. Onder zijn bewind groeide het oogstfeest uit tot een gratis feest met 20.000 bezoekers.

De Pikkeling viert dit jaar zijn 50ste verjaardag helaas zonder Fons De Koninck. Op de 45ste editie in 2014 gaf hij de fakkel door na 20 jaar voorzitterschap. De Pikkeling was zijn leven, en onder zijn leiding groeide het feest uit tot het derde grootste evenement van Aalst en deelgemeenten na carnaval en het na-Tourcriterium. “We gingen van één Pikkelingdag naar tien en het bezoekersaantal is exponentieel gestegen. Het feest is uit zijn voegen gebarsten en het is een opdracht om het allemaal beheersbaar te houden. Wat de mensen aantrekt, is de gezelligheid. De Pikkeling is groot, maar blijft een familiefeest. En gratis bovendien. Afwachten of dat houdbaar blijft”, zei Fons in 2014 toen hij de fakkel doorgaf.

De geur van hopbellen

De Koninck was leerkracht Nederlands en Engels in het Sint-Jozefscollege in Aalst van 1 september 1974 tot  31 december 2012. Op het ‘Groot College’ stond hij bekend als de man van het schooltoneel en hij heeft menig acteur in spe geïnspireerd. Hij was ook oprichter van Joka en de Klaarhaagse Comedie. Fons was vooral van De Faluintjes, daar voelde hij zich in zijn sas. Wie aan Alfons De Koninck denkt, denkt aan de geur van hopbellen, waaiende graangewassen, de smaak van ovenkoeken en het boerenleven. Als tegenwoordig hopscheuten geserveerd worden in restaurants als culinaire hapjes, komt dat mede door de jarenlange inzet van Fons De Koninck en VVV De Faluintjes.

Pikken en vlegelen

Als echtgenoot, vader en grootvader was hij bekommerd om de toekomst. Het verdwijnen van het cultureel-agrarisch erfgoed baarde hem zorgen en twee jaar geleden nog pleitte hij een laatste keer voor de oprichting van een stadsboerderij, een vaste stek voor De Pikkeling. Volgens hem kan het oogstfeest alleen overleven als het een vaste stek krijgt. “We kijken naar de overheid voor steun voor de oprichting van een stadsboerderij waarbij we specifieke aandacht kunnen besteden aan het cultureel-agrarisch erfgoed van de Faluintjes. Ik heb een generatie zien verdwijnen. Jongeren weten niks meer over de hopcultuur of de vier granen — haver, tarwe, rogge en gerst. Laat staan dat ze weten wat pikken of vlegelen betekent. Zelfs onze eucharistieviering is stilaan erfgoed. Ik hoop dat we dat erfgoed op een of andere manier kunnen bewaren”, vertelde Fons.

De afscheidsplechtigheid van Alfons De Koninck vindt plaats nu zaterdag om 11.30 uur plaats in de kerk van Moorsel.

Fons De Koninck als organisator van De Pikkeling.
RLA Fons De Koninck als organisator van De Pikkeling.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.