"Uitsluiting werd politiek gestuurd"

VOLKSHUIS VOL VOOR EERSTE REACTIE VAN GEWEIGERDE KANDIDAAT-PRINS GUY

De supporters van Guy Claus waren massaal aanwezig in Het Volkshuis om hem te steunen.
Foto Rutger Lievens De supporters van Guy Claus waren massaal aanwezig in Het Volkshuis om hem te steunen.
Het gesprek tussen Guy Claus en burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) dinsdagnamiddag heeft niks meer opgeleverd. Ook in 2019 zal hij geen kandidaat zijn, ondanks de smeekbeden van zijn campagneteam. De kaarten voor zijn bal betaalt hij terug, met de sponsors treft hij een regeling. Volgens Guy is hij belogen door politici. "Twee schepenen, een 'sos' en een ACV'er, hadden me gezegd dat ik me geen zorgen moest maken."

Het gesprek met de burgemeester ontnam het team van Guy de laatste illusies. "We hebben een fout gemaakt en zijn gebuisd op artikel 1 van het reglement. We mogen niet meedoen", zei Rudy Vinck, getuige van Guy, bij de start van de drukbezochte persconferentie in Het Volkshuis.

Twee schepenen

"Artikel 7 zegt dat het stadsbestuur beslist wie wel en wie niet mag meedoen. Het is duidelijk dat ze ons liggen hebben. Anderhalve maand geleden stelden twee schepenen ons nog gerust en zeiden ze dat het allemaal wel zou goedkomen. Die twee zijn hier niet en we mogen hun naam niet noemen anders riskeren we een rechtszaak, maar het waren een 'sos' en een ACV'er", aldus het team van Guy. "Het is duidelijk dat dit alles politiek gestuurd is."


Guy was op vakantie in Egypte, toen hij het slechte nieuws kreeg dat hij niet mocht deelnemen aan de prinsenverkiezing.

Tranen gelaten

"Mijn team en de pers hebben me op de hoogte gesteld, van de stad heb ik officieel pas vandaag een bericht gekregen. Die eerste week van mijn vakantie heb ik nog zitten blokken op vragen voor de theoretische proef van de prinsenverkiezing. Ik geef toe dat ik dat studeren de tweede week maar zo heb gelaten", zegt Guy.


"Dit is zo zwaar geweest voor mij en mijn vrouw. Je hele privé wordt op straat gegooid en ik geef toe, we hebben allebei tranen gelaten. In 2004 ben ik inderdaad failliet gegaan en er was fraude. Het gaat hier om een bedrag van 750 euro. Moet dat allemaal nog meespelen, zoveel jaar later? Ik ben een andere mens dankzij mezelf en dankzij mijn vrouw. Wie zegt dat ik het had kunnen weten die antwoord ik: als al die hooggeleerden, schepenen en advocaten me zeiden dat het wel kon, wie ben ik dan als simpele buschauffeur om het beter te weten?"

Goede doel

Wat met het geld van de sponsors en de kaartenverkoop van zijn bal? "Met de sponsors ga ik in gesprek en ik ben er zeker van dat we tot een vergelijk zullen komen. Wie een kaart kocht voor het campagnebal van 14 oktober kan die komen inruilen op 22 en 29 september vanaf 20 uur in café De Club. Iedereen krijgt zijn geld terug. Al die achterklap is dus niet nodig, ik hou dat geld niet voor mezelf", zegt Guy. "Ik zal bovendien de 3.000 euro die ik ophaalde door de Dodentocht uit te stappen op 14 oktober afgeven aan het goede doel, een jonge vrouw met een beperking die het goed kan gebruiken. Op 14 oktober zijn al mijn supporters welkom in café De Club om iets te komen drinken."


Een kandidatuur voor 2019 zit er evenmin in. "Ten eerste mag ik niet meer van mijn vrouw, en ik wil het haar ook niet meer aandoen. Ten tweede staat het ook volgend jaar nog op mijn strafblad. Is carnaval gedaan voor mij? Zondag bij de voorstelling van de kandidaten op de carnavalsbeurs zal ik er niet bij zijn, maar ik blijf carnavalist. Ik ben lid geworden van De Salongcarnavalisten", zegt Guy.