'Straatbommetje' blijft nazinderen

OUDERS SHAUNY NEMEN ADVOCAAT ONDER DE ARM EN DIENEN KLACHT IN

Shauny Dewulf kreeg gisteren in het ziekenhuis bezoek van pedagogisch directeur Inge De Lathouwer.
Mozkito Shauny Dewulf kreeg gisteren in het ziekenhuis bezoek van pedagogisch directeur Inge De Lathouwer.
De directie van het TechniGO! Campus Ledebaan heeft drie leerlingen preventief van school gestuurd. De schorsing is een antwoord op het incident met een straatbommetje dat eergisteren plaatsvond en waarbij enkele leerlingen gewond raakten. Een van hen, Shauny Dewulf, is er erg aan toe en kampt met 70 procent gehoorverlies.

"We hebben drie leerlingen preventief geschorst. De komende twee weken mogen ze onze school niet in", zeggen pedagogisch directeur Inge De Lathouwer en adjunct-directeur Mario Hofman van TechniGO! Aalst. Het tweetal bracht gisteren een bezoek aan Shauny Dewulf (15) uit Denderleeuw. Zij liep flink wat gehoorschade op door de luide knal van het straatbommetje en moet de komende dagen in het OLV-ziekenhuis verblijven. "Meteen na het incident hebben we aan al onze 750 leerlingen gevraagd om de naam van de daders op een papiertje in te vullen. Alle briefjes werden verzameld en achteraf nageteld. Drie namen kwamen telkens opnieuw naar boven. Het gaat over een leerling van het derde en twee leerlingen van het vijfde middelbaar. Een van hen zit nog maar pas op deze school", aldus De Lathouwer.


Of de school ook extra maatregelen tegen het drietal plant, is voorlopig nog niet duidelijk. "Van een van hen zijn we vrijwel zeker dat hij de dader is, maar hij heeft nog niet bekend. Volgende week donderdag komt de tuchtraad bijeen om het over mogelijke sancties te hebben", zegt Hofman. Ook door de politie werd nog geen proces-verbaal opgesteld. Dat laat woordvoerster Katrien Ottevaere weten. "Zolang wij geen klacht of aangifte hebben, kunnen we niets doen. De feiten speelden zich af op privaat domein. Wel is duidelijk dat het afsteken van straatbommetjes verboden is. Personen ouder dan 16 vallen voor zulke feiten onder de GAS-reglementering", klinkt het.

Ook Evelien Buggenhout en Louka Feraut raakten gewond door het straatbommetje.
Mozkito Ook Evelien Buggenhout en Louka Feraut raakten gewond door het straatbommetje.

Repressief optreden

De ouders van Shauny zijn niet van plan om het hierbij te laten. Ze namen advocaat Jeroen D'hondt onder de arm om hun belangen te verdedigen. "We zullen eerstdaags klacht neerleggen, zodat de zaak grondig onderzocht kan worden. Niet alleen de daders zijn rechtstreeks verantwoordelijk, maar mogelijks ook de toezichthoudende leerkrachten en de schooldirectie. Het volstaat niet om enkel en alleen repressief op te treden tegen dergelijke amokmakers. Een school dient er ook voor te zorgen dat er preventief gewerkt wordt aan een veilige schoolomgeving".


Ook de ouders van Evelien Buggenhout (15) stellen zich vragen bij het initiatief van de school. "Men vertelde ons dat er een schoolarts zou komen, maar die bleek niet bevoegd. De leerlingen mochten hun ouders niet zelf contacteren maar moesten de directie vragen om dat te doen", klinkt het. Omdat Louka Feraut (15) - de vriend van Evelien - steeds meer pijn kreeg, werd hij door adjunct-directeur Hofman naar de spoedopname van het ASZ gebracht. "Eenmaal aangekomen, liet hij Louka alleen achter", klinkt het. Sinds de explosie kampt Louka met een continu gepiep in zijn oren. Evelien heeft vooral last van stressaanvallen. Daar heeft ze nu gepaste medicatie voor gekregen.