"Plots hartfalen bij sporters wereld uithelpen"

VOLLEYBALCLUB LINDEMANS SPEELT 'WARMSTE MATCH' VOOR GOEDE DOEL

Het OLV-ziekenhuis, de stad en volleybalclub Lindemans Aalst slaan de handen in elkaar voor dit initiatief.
Foto Rutger Lievens Het OLV-ziekenhuis, de stad en volleybalclub Lindemans Aalst slaan de handen in elkaar voor dit initiatief.
Volleybalclub Lindemans Aalst organiseert op 23 december De Warmste Match ten voordele van vzw 'Hart voor research Aalst', de researchafdeling van het hartcentrum van het OLV-ziekenhuis van Aalst. De opbrengst van de verschillende acties voor en tijdens de wedstrijd tegen Roeselare zullen gaan naar onderzoek naar hartfalen bij sporters.

Hartproblemen bij topsporters, ook Lindemans Aalst heeft het spijtig genoeg meegemaakt in het verleden. "Peter en meter van De Warmste Match zijn Kristof Hoho en Sabine De Winne", zegt Nadia Delens van Lindemans Aalst. "Kristof is een topvolleyballer, heeft een ingebouwde defibrillator en is de oom van Seppe Vanhoyweghen die bij ons speelt dit seizoen. Sabine De Winne is de weduwe van wijlen topvolleyballer Jo Baetens, die 25 jaar geleden overleed aan een hartstilstand. Wie de geschiedenis van onze club kent, weet dat onze roots in Lennik liggen en dat wij ooit een wereldspeler hebben gehad, Jo Baetens, die op veel te jonge leeftijd aan een plotse hartdood is overleden."

Weduwe

De weduwe van Jo Baetens, Sabine De Winne, steunt dit initiatief voor de volle honderd procent. "Het verlies van Jo doet na al die jaren nog altijd enorm veel pijn. Ik lees nog te vaak dat opnieuw een jonge topsporter om het leven is gekomen aan een plots hartfalen. Mensen moeten echt tijd maken voor een hartscreening. Zet je carrière op een veilige manier verder of als sporten niet meer mag, geniet van de momenten met je gezin", zegt Sabine.


Peter Peytchev is cardioloog bij het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst en legt uit waar de opbrengst van De Warmste Match naartoe gaat. "De vzw Hart voor Research Aalst maakt deel uit van het hartcentrum van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis. Innovatief klinisch en cardiovasculair onderzoek wordt hier bevorderd. We behandelen elk jaar 35.000 patiënten. In West-Europa sterft vijftig procent van de mensen aan hart- en vaatziekten. Plotse dood bij sporters valt voor bij één tot drie sporters op de 100.000 per jaar. Sport is niet de oorzaak, maar het risico op plots sterven is wel hoger tijdens het sporten", zegt Peytchev.

AED-toestellen

Schepen van Sport Ilse Uyttersprot (CD&V) verloor onlangs nog een teamgenote van haar volleybalclub en schaart zich met heel haar hart achter De Warmste Match. "In Aalst investeren we fors in het plaatsen van AED-toestellen en zijn alle personeelsleden in sportcentra opgeleid om de defibrillatoren te gebruiken", zegt ze. "Hopelijk komt er dankzij wetenschappelijk onderzoek ooit een dag dat sport niet meer gelinkt moet worden aan plots hartfalen", vertelt Uyttersprot.


Tijdens de volgende twee thuismatchen van Lindemans Aalst op 9 december tegen Gent en 23 december tegen Roeselare zullen de fanshopartikelen, jaarboeken en een artistieke jaarkalender worden verkocht voor De Warmste Match.


Op 18, 20 en 22 december is er respectievelijk een hartverwarmend ontbijt, een hartvriendelijke lunch en een hartversterkend diner in De Looyerij voor het goede doel. Per maaltijd gaat er drie euro naar de goeie zaak. Tijdens De Warmste Match in sporthal Schotte op 23 december om 20.30 uur is er een kerstmarkt, met onder meer pralines van Lindemans-gin.