"Nog een laatste keer knallen in Cinema"

JONGERENFUIFZAAL DOET DEUREN DICHT VOOR UITBREIDINGSWERKEN TOT JANUARI 2018

Schepen Iwein De Koninck en jeugdwerker Toon De Grez.
Foto Lievens Schepen Iwein De Koninck en jeugdwerker Toon De Grez.
Stu Bru's Gunther D houdt er vrijdagavond zijn Botsautofeest en zaterdagavond is er de fuif Love You Long Time van zaalvoetbalclub De Geniepegen Drauk, maar daarna gaat zaal Cinema in Aalst dicht door verbouwingen tot januari 2018. De stad laat de zaal uitbreiden en repetitielokalen installeren. Maandag starten de werken, de eerste steen is voorzien voor eind april. De stad investeert in totaal 1,5 miljoen euro in de jongerenfuifzaal aan de Hopmarkt.

Gunther D's laatste Botsautofeest in zaal Cinema dit jaar is volledig gratis. "Op sociale media hebben we een uitdaging gelanceerd. Wanneer Gunther D's plaatje 'De Keizer van de Ambiance' steeg in de Ultratop 50 mocht iedereen gratis binnen op de fuif. En zo geschiedde. Er is nog een gratis vat beloofd als hij de top 20 haalt voor vrijdagavond", zegt Pieter Vanassche.


"Het laatste feest in zaal Cinema voor de werken starten is Love You Long Time van ZVC De Geniepegen Drauk op zaterdag. Maandag begint de verbouwing al", zegt Pieter. Op 30 maart staat er nochtans een comedy-avond met Bert Gabriëls op de planning. "Klopt, we dachten dat de zaal nog beschikbaar zou zijn, maar niet dus. De comedy-avond gaat wel degelijk door en via sociale media zal nog worden meegedeeld waar die plaatsvindt."

"Niet stilzitten"

Voor Pieter Vanassche, de man achter Cinema, wordt het een jaartje zonder fuiven organiseren aan de Hopmarkt. "Maar ik blijf niet stil zitten. We zien wel wat er op ons afkomt en ik ben van plan om toch nog enkele pop-upevenementjes te organiseren. De aard van het beestje, en om het in leven te houden", zegt hij.


De cijfers van zaal Cinema zitten goed, vindt schepen van Jeugd Iwein De Koninck (CD&V) - wiens idee het was om een fuifzaal voor jongeren uit de grond te stampen in Aalst. In 2016 waren er 32 fuiven georganiseerd door jongeren of jeugdwerkinitiatieven, een verdubbeling ten opzichte van 2015. Vzw Dallas van Pieter Vanassche organiseerde nog eens 23 evenementen.


"De cijfers van een volledig werkjaar 2016 ten opzichte van het werkjaar van 2015 geven dus een lichte toename in het aantal 100-dagenfuiven weer, maar vooral een verdubbeling van initiatieven door individuele jongeren en jeugdwerkinitiatieven, wat toch zeer mooie cijfers zijn", zegt de schepen.

Anderhalf miljoen

Wanneer Cinema in januari 2018 weer opengaat zal de stad anderhalf miljoen euro geïnvesteerd hebben in de aankoop en verbouwing van de zaal. "De toog op de benedenverdieping schuift op naar de straatkant en het sanitair blok verhuist naar de eerste verdieping. De zaal beneden wordt groter en er komt een tweede nooduitgang die doorloopt tot aan het podium. Die zal kunnen dienstdoen als artiesteningang. Daardoor kan de capaciteit van de zaal verdubbeld worden tot 450 personen", zegt Toon De Grez van de jeugddienst. "De nieuwe inkom sluit aan op de Hopmarkt en geeft toegang tot een foyer met overdekte buitenruimte voor kleinere ontmoetingsevents. Op de eerste verdieping komt er behalve sanitair ook een polyvalente ruimte en bovenop dit alles nog een extra verdiep met repetitieboxen en een backstageruimte voor artiesten", zegt hij. De gevel in aluminium moet een eye catcher op de Hopmarkt worden.