"Ken amper Roemeens, maar toch moet ik terug"

PERFECT GEÏNTEGREERDE ATTILA (22) MOET LAND VERLATEN

Attila Forian (22) stapt woensdag op het vliegtuig naar Roemenië.
Foto Wannes Nimmegeers Attila Forian (22) stapt woensdag op het vliegtuig naar Roemenië.
Via een oproep op sociale media probeert Attila Forian (22) aandacht te vragen voor zijn zaak: hij bracht zijn jeugd door in Aalst en spreekt amper een woord Roemeens, maar heeft niet de juiste papieren en wordt dus teruggestuurd naar zijn land van herkomst. "Ik spreek vlot Nederlands sinds ik zes jaar oud ben en heb een blanco strafregister. Toch moet ik woensdag het land uit", zegt Attila.

Attila Forian kwam op zijn vier jaar voor het eerst naar België via een uitwisselingsproject. "Ik kwam drie maanden per jaar bij een pleeggezin in Aalst wonen, tijdens de zomervakantie in Roemenië. Toen ik tien jaar oud was, heeft mijn biologische moeder een overeenkomst gesloten met het pleeggezin dat ik in Aalst kon studeren en hier dus permanent verbleef", zegt hij. "Ik heb de taal snel geleerd, heb op de sportschool, toneelschool en muziekschool gezeten en was lid van theater Prikkel. Ik heb alles gedaan wat een normale jongere hier doet en was snel weg met alles."

Officierenopleiding

In het middelbaar zat hij op het internaat in Brugge, in het weekend kwam hij terug naar Aalst.


"Van mijn 12 tot 18 jaar heb ik in Oostende een officierenopleiding in de zeevaart gevolgd, maar toen ik 18 was, ben ik aangereden door een dronken bestuurder. Daardoor ben ik medisch afgekeurd bij de zeemacht. Op mijn negentiende ging ik alleen wonen en heb ik een job gevonden bij Telenet. Eerst werkte ik in Brussel, daarna verhuisde ik weer naar Aalst. Anderhalf jaar deed ik de facturatie en technische dienst bij Telenet, maar omdat ik graag onder de mensen kom, ging ik in de horeca aan de slag. Ik had alles: een eigen woonst, een wagen op afbetaling, een job", zegt hij.

Regulariseren

De man deed nochtans moeite om zich te regulariseren. "Ik had een Roemeens paspoort en sinds mijn achttiende een Europees. In de wet staat dat iemand uit de EU die hier vijf jaar verblijft, de Belgische nationaliteit moet krijgen. Als de telling bijvoorbeeld was beginnen lopen toen ik 13 was, had ik op mijn achttiende de Belgische nationaliteit moeten krijgen. Dat is niet gebeurd. Nochtans heb ik een duidelijke woonhistoriek in Aalst, een ziekteverzekering en bewijzen van waar ik naar school ben gegaan. Toch heb ik nooit de Belgische nationaliteit gekregen van de stad Aalst. Ik heb de aanvraag gedaan, maar volgens Aalst stond ik niet in het systeem. De dienst Vreemdelingenzaken kent me pas sinds ik 18 jaar ben en die teller van vijf jaar is nu zelfs weer op nul gezet."

Paspoort

Uiteindelijk verviel zijn Roemeens paspoort en moest hij zijn Europese verblijfskaart afgeven in het stadhuis van Aalst.


"Toen ik wilde verhuizen in januari dit jaar, is alles beginnen mislopen. Ik wilde met vrienden gaan samenwonen, maar had mijn adres nog niet gewijzigd naar het nieuwe huis. Andere mensen zijn dan in mijn oude woonst ingetrokken en hebben zich er ingeschreven. Zo werd ik ambtshalve geschrapt. Dat lieten ze me weten met een brief, maar die heb ik nooit gekregen omdat ze mijn nieuwe adres niet kenden. Eigenlijk moest ik de post laten omleiden naar het nieuwe adres, maar ik had er nooit bij stilgestaan dat dat moest."

Vreemdelingenzaken

Hij kwam in het vizier van de dienst Vreemdelingenzaken. "Ik ging naar het stadhuis, blijkbaar zocht de wijkagent mij. Daar trokken ze mijn EU-pas in. Mijn adres was al geschrapt van 23 januari en intussen waren we halfweg mei. Omdat ik toen geen adres had, was mijn identiteitskaart ingetrokken. Opeens had ik geen rechten meer. Ik verloor mijn woonst, kon niet meer gaan werken en had geen ziekteverzekering meer. Dat kon ik allemaal niet meer in orde brengen, want ik had geen identiteitskaart." Op de ambassade van Roemenië worden nu reisdocumenten klaargemaakt voor Attila. "Ik vertrek normaal gezien woensdag. Vrijwillig, maar onder dwang", zegt hij. Schepen van Vreemdelingenzaken Karim Van Overmeire (N-VA) is heel kort over de zaak. "We hebben bij de stad over deze persoon geen gegevens of dossier teruggevonden", klinkt het.