"Kaartenverkoop is één grote soep"

CARNAVALSGROEPEN MISNOEGD OVER NIEUW TICKETSYSTEEM PRINSENVERKIEZING

Het loopt - voor de zoveelste keer - goed mis met de kaartenverkoop van de prinsenverkiezing in Aalst. De stad wees dit jaar de vier kandidaten elk 465 staanplaatsen en 35 zitplaatsen toe, maar de kandidaten krijgen meer aanvragen te verwerken dan ze tickets kunnen uitdelen. "Bij ons in de carnavalsgroep is er ruzie omdat we niet iedereen aan een kaart kunnen helpen", foetert ex-prins Michel Heck.

4.650 personen krijgen op zaterdag 21 januari de kans om David Bockstael, Chris Boone, Ronny Eemans en Raf Sidorski in levende lijve aan het werk te zien op de verkiezing van Aalst carnaval in de Florahallen. Het internet bulkt dezer dagen van carnavalisten die smeken om een of meerdere kaarten.

"Bij ons in de carnavalsgroep zijn er daardoor serieuze spanningen. We krijgen bij onze vereniging zoals elk jaar 25 kaarten om te verkopen, maar we zijn met 32 leden. Andere jaren lossen we dat op en kunnen al onze leden een kaart kopen. Door het nieuw systeem gaat het moeilijker. De kandidaat waar onze groep achter staat - of moet ik zeggen achter stond - liet weten dat al zijn kaarten weg zijn en dat hij ons niet kan helpen.

De mensen zijn ontgoocheld. Zonder een lange arm kom je er niet in op de prinsenverkiezing", zegt Michel Heck van AKV Wadesdavoriet. "Ik wijd dit aan de gemakzucht van de dienst Organisatie van de stad. Wat een onkunde, terwijl er zoveel organisatietalent is in de Aalsterse carnavalswereld om van de prinsenverkiezing een vlekkeloos evenement te maken."

"Ons kent ons"

Een neutrale toeschouwer moet er niet meer aan denken om de prinsenverkiezing binnen te komen. "Het is effectief volledig 'ons kent ons' geworden", zegt Kurt Van Valckenborgh van AKV Stièndoeid.

"Elk jaar is er 'kaartenschaarste', maar nu zijn ze met vier kandidaten en is de vraag groter. Ik denk dat het gelobby om aan een kaart te geraken bij één van de kandidaten veel wrevel veroorzaakt.Je hoort van mensen die een heel jaar een kandidaat hebben gesteund, maar nu naast een kaart pakken, omdat ze er maar 465 mogen verkopen. Een onlineverkoop en wat meer volk binnenlaten in de Flora, en de problemen zijn grotendeels opgelost denk ik. Nu hebben we een halflege zaal. Daar kunnen zeker 1.000 personen bij", zegt Kurt.

Experiment

Schepen van Feestelijkheden Ilse Uyttersprot (CD&V) zegt dat het elk jaar wel iets is met de kaartenverkoop. "Het maakt wel een verschil of er twee of vier kandidaten zijn, want nu lijkt het inderdaad erger dan anders. Het was een experiment om het via de kandidaten te laten verlopen. Het zal na carnaval moeten geëvalueerd worden en ik wil daar niet op vooruit lopen, maar ik denk persoonlijk dat we best terugkeren naar het oude systeem. Via De Werf en online", zegt Uyttersprot. "Meer mensen mogen we jammer genoeg niet binnenlaten van de brandweer. Die hebben de maximumcapaciteit vastgelegd op 4.650 personen, dat hangt samen met het aantal nooduitgangen, dus daar kunnen we niet van afwijken", zegt ze.

Michel Heck van AKV Wadesdavoriet uit zijn ongenoegen over de kaartenverkoop.
Rutger Lievens Michel Heck van AKV Wadesdavoriet uit zijn ongenoegen over de kaartenverkoop.