"Immerzeel wordt getto voor rijken"

GROEN VREEST DAT STAD OPGELEGD AANTAL SOCIALE WONINGEN NIET HAALT

Marc De Smet en Paul Nijs van Groen bij de Woonwinkel van Aalst.
Foto Rutger Lievens Marc De Smet en Paul Nijs van Groen bij de Woonwinkel van Aalst.
Groen vreest dat de stad Aalst het door de federale overheid opgelegde doel van 877 nieuwe sociale woningen tegen 2020 niet zal halen. Met de wijk Immerzeel is er volgens de partij nochtans een uitgelezen kans om dat doel te halen, maar schepen van Wonen Sarah Smeyers (N-VA) ziet dat anders. "We willen een sociale mix op die locatie", zegt ze.

Van de 570 sociale woningen die al zeker gerealiseerd zullen worden in Aalst tegen 2020 zijn er 406 huurwoningen en 164 koopwoningen. De stad zou al dan niet in samenwerking met sociale huisvestingsmaatschappijen nog 700 andere mogelijkheden op dit moment onderzoeken. Het toekomstige woongebied Immerzeel, met zijn 37 hectare, springt daarbij in het oog.

Getto

"We vrezen dat de stad de kaap van 877 nieuwe sociale woningen in 2020 niet zal halen als we niet voluit gaan voor sociale woningbouw op Immerzeel", zegt Paul Nijs van Groen. "Op een totaal van meer dan 600 woningen wil de stad er zestig tot tachtig sociale woningen bouwen en waarschijnlijk zijn er daarvan niet meer dan 25 sociale huurwoningen. De politieke beleidsmakers kunnen hier een bewuste sociale keuze maken. Gemeentebedrijf AGSA, het OCMW en de stad zijn samen eigenaar van veertien hectare op Immerzeel. De overheid kan zijn rol hier voluit spelen. Waarom geen 200 sociale woningen? De politici van de meerderheid maken duidelijk andere keuzes. Ze willen jonge tweeverdieners aantrekken, niet de arme Aalstenaar die geen geld heeft om op de reguliere markt te kopen of te huren. De Immerzeel-site wordt in onze ogen een getto voor de rijken", zeggen Paul Nijs en Marc De Smet van Groen.

Koopwoningen

De visie van N-VA is volledig het tegenovergestelde van Groen in deze zaak. "Getto voor de rijken? Wij willen net een sociale mix. Groen wil net een getto voor de armen creëren. Grote woonblokken vol sociale woningen zonder gezonde sociale mix zoals we die in het verleden te veel hebben zien opgetrokken worden", klinkt het daar.


"We willen geen sociale woonwijken meer en willen toch vooral sociale koopwoningen als we mogen kiezen. Die 37 hectare op de Immerzeel wordt ook niet volledig bebouwd, want er komt een grote groene corridor. Hoeveel woningen er precies op Immerzeel zullen gezet worden is ook nog niet beslist, laat staan dat we kunnen zeggen hoeveel sociale woningen er zullen komen. Dat is allemaal te onderzoeken", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt (N-VA).


Sarah Smeyers (N-VA), de schepen van Wonen, zegt dat de besprekingen volop bezig zijn. "Als het aan mij ligt zal 10 procent (wat volgens de prognoses overeenkomt met 60 woongelegeheden, nvdr.) van de woningen daar een sociale woning zijn. Bij voorkeur gaat het dan over sociale koopwoningen", zegt ze.