"Hey Merkel, willst du mit mir tanzen?"

BIJNA DERTIG JAAR NA MEGAHIT BRENGT PATRICK DE MEYER HEDENDAAGSERE VERSIE

Patrick De Meyer, de bedenker van 'Tanzen' en producer Gunther Stampaert.
Foto Rutger Lievens Patrick De Meyer, de bedenker van 'Tanzen' en producer Gunther Stampaert.
27 jaar nadat Patrick De Meyer uit Aalst met Tragic Error een megahit scoorde met Tanzen, is er een remix van het nummer. Hij dook samen met Gunther Stampaert de studio in, zong de Duitse tekst opnieuw in en Gunther maakte een hedendaagse versie van Tanzen. De Meyer, die met Technotronik onder meer 'Pump Up The Jam' maakte en mee aan de basis ligt van de New Beat, was onlangs nog te zien in het programma 'Moerkerke en de mannen' op Vtm toen Cathérine Moerkerke Aalsterse alcoholici interviewde.

Patrick De Meyer is 52 ondertussen en zijn muziek zit in het collectief geheugen gegrift van iedereen die ouder is dan 30, want wie kent Pump Up The Jam van Technotronic niet? Na Technotronic liet De Meyer in de jaren 90 zijn genie los in T99, Daisy Dee en 2 Unlimited. Voor Technotronic had hij al een hit met zijn New Beat-formatie Tragic Error. Tanzen werd in 1989 overal gedraaid in België, Duitsland en Frankrijk.

Grote meneer

27 jaar na het succes van Tanzen is er nu een nieuwe versie. Patrick De Meyer werkte daarvoor samen met Gunther Stampaert, ook een Aalstenaar. "Patrick De Meyer, dat is natuurlijk een grote meneer in de muziekwereld. Een remix van Tanzen, dat leek mij wel een goed idee, maar ik durfde hem eerst niet aanspreken", zegt Gunther. Uiteindelijk is het er toch van gekomen. "Het is de eerste remix in 27 jaar", zegt Patrick De Meyer. "Hoewel er in 2005 al eens iemand een poging heeft gedaan, maar het resultaat was niet zoals gehoopt. Hij had er een robotversie van gemaakt, je kon er nog moeilijk op dansen. Dit is wel zeer leuk. Ik heb de tekst opnieuw ingezongen en hem wat aangepast: 'Hey sexy Merkel, willst du mit mir tanzen?'. Dj Gunther heeft de muziek wat hedendaagser gemaakt. Na 27 jaar is er iemand in geslaagd om dit te doen. Om alles vlot te laten verlopen hebben we in de studio een fles bacardi-cola gekleind."


Met Technotronic verkocht Patrick De Meyer 14 miljoen albums en de groep speelde ooit zelfs als openingsact van Madonna's Blond Ambition Tour.

Moerkerke en de Mannen

Toch woont Patrick De Meyer niet in Hollywood maar op een appartement in Aalst met uitzicht op het kerkhof. Onlangs was hij op televisie te zien in Moerkerke en de Mannen in een uitzending over alcoholisme en daarin liet hij verstaan niet zo'n krak te zijn in contractonderhandelingen. "Het was goede televisie. Cathérine was Peter Duvel - verslaafd aan Duvel - aan het interviewen toen ik het café binnenwandelde, heel toevallig. De camera draaide direct naar mij natuurlijk", zegt hij. "Cathérine had heel moralistische bedoelingen, maar ik ben geen pater. Welke artiest gebruikt of drinkt niks?"


Gunther en Patrick gaan nu hun contacten aanspreken om het lied via een platenfirma te verspreiden. "Die hebben toch een promotiemachine die je anders niet hebt", zeggen Gunther en Patrick.