"Het kan oplopen tot 35.000 euro"

GELOEIF MÈ GOED VREEST DAT ANDERE SCHULDEISERS AANKLOPPEN

Sven De Smet, Filip Gits, Nick De Batselier, advocaat Johan Van Wilder en Steve Verleysen bespreken de mogelijkheden.
Foto Rutger Lievens Sven De Smet, Filip Gits, Nick De Batselier, advocaat Johan Van Wilder en Steve Verleysen bespreken de mogelijkheden.
De carnavalsgroep Geloeif Mè Goed hoopt dat de deadline van 10 december kan verplaatst worden. Axa vraagt de leden tegen dan elk 24.100 euro te betalen of een afbetalingsplan aan te gaan. De carnavalsgroep die in 2004 haar privé-werkhal zag afbranden, hoopt nu dat burgemeester Christoph D'Haese doet wat hij belooft heeft en onderhandelingen start met de verzekeraar. "We zijn bang dat er nog schuldeisers op de proppen komen", zeggen ze.

De groepsleden van Geloeif Mè Goed vergaderden gisterenavond met advocaat Johan Van Wilder in café Dutch Inn aan het station om te bespreken hoe het nu verder moet. Het gevoel was dubbel. "Want laat ons eerlijk zijn, enerzijds willen de groepsleden het hoofdstuk graag afsluiten", zegt Sven De Smet van Geloeif Mè Goed. "Wij zijn verheugd dat Axa het bedrag laat zakken naar 24.100 euro, maar hopen natuurlijk dat er nog ruimte is voor overleg zoals de stad Aalst heeft aangekondigd. Het blijft massaal veel geld voor iedere burger, ook voor ons. Wij beseffen zeer goed dat de maatschappij niet alles kan laten vallen. Dat zou zeer oneerlijk zijn tegenover tal van andere burgers. Toch hopen we dat er nog verdere onderhandelingen mogelijk zijn om het bedrag naar beneden te halen."


Het probleem is dat, de 24.100 euro die Axa vraagt, mogelijk niet het enige bedrag is dat nog op de carnavalisten van Geloef Mè Goed afkomt. "Vergeet niet dat er nog andere schuldeisers kunnen opstaan in dit verhaal. Ook de registratierechten zijn nog hangende. Als we alles optellen dan blijven bedragen tot 35.000 euro per persoon mogelijk. Het stopt niet met het bedrag dat Axa van ons vraagt", zeggen de carnavalisten.


Enkele familiale verzekeraars en een particulier hebben zich nog niet teruggetrokken uit dit dossier. "Vergeet niet, het is een zaak waarin de carnavalsgroep onterecht is veroordeeld. Dat willen we nog eens duidelijk stellen. De alternator van de tractor zou vuur gevat hebben, maar dat klopt niet, want we moesten de tractor in gang brengen met batterijen. Met tegenexpertises die wezen op een tl-lamp die een vonk veroorzaakte of een kaars die we gevonden hebben en vermoedelijk was van jonge feestvierders die in de loods drank hadden verstopt, is geen rekening gehouden."

Deadline

Verzekeraar Axa vertelde op televisie dat afbetalingsplannen van 50 tot 100 euro per maand mogelijk zijn.


"Indien Axa bij die intentie blijft, kunnen we eindelijk onze levens hernemen. Maar als dat door andere schuldeisers stijgt naar 200 per maand, dan is dat niet meer menselijk. Dus rekenen we nu op burgemeester D'Haese om een gesprek aan te gaan met Axa en hopen we dat er klaarheid geschept wordt rond de rest van de schulden. De deadline van 10 december willen we dus verschuiven. Tot wanneer? Tot alles duidelijk is en we weten waar we aan toe zijn", zegt Sven De Smet.