"Hartoperatie wenkt, maar ik blijf zingen"

ENRICO NEEMT NA GEZONDHEIDSPROBLEMEN AFSCHEID VAN FEESTCOMITÉ

Enrico is een erg gewaardeerd beeldhouwer en poseert met een van zijn sculpturen.
Rutger Lievens Enrico is een erg gewaardeerd beeldhouwer en poseert met een van zijn sculpturen.
Na drie decennia neemt Enrico Leclair (78) afscheid van het Aalsterse Feestcomité. Gezondheidsproblemen liggen aan de basis van die beslissing. Enrico won alles wat er te winnen valt op carnavalsvlak: prins van Aalst, van Oost-Vlaanderen en zelfs van Europa. Geen enkele Aalstenaar deed het hem na. Hij mag dan met carnavalspensioen zijn, zingen en beeldhouwen wil hij blijven doen. "Het Feestcomité, dat is gedaan. Maar in de rusthuizen zal ik blijven optreden", zegt hij.

In mei was hij een houten beeld aan het bewerken toen de beitel uit zijn hand viel: op zijn grote teen. "Een serieuze wonde, maar dat gaat wel genezen. Dacht ik. Twee dagen later moest ik om tien uur 's avonds met spoed naar het ziekenhuis wegens een acute infectie. Mijn nieren raakten geblokkeerd. Ze hebben mij dan vol antibiotica gepompt om mij te redden", zegt Enrico. "In juli brachten ze mij opnieuw naar spoed, deze keer die van Sint-Jan in Brugge. Ik had drie optredens aan de kust op één avond. Ik was ekletsnat van de ambiance en inspanning en kreeg een verkoudheid die evolueerde naar een longontsteking. Ik werd binnengebracht met een longontsteking en hartritmestoornissen. Waarschijnlijk zal ik moeten geopereerd worden aan mijn hart. Mijn stem was weg, maar ondertussen zing ik weer."

Enrico Leclair in 1981 toen hij verkozen werd tot Europaprins.
Rutger Lievens Enrico Leclair in 1981 toen hij verkozen werd tot Europaprins.

Operettes

Zingen, Enrico doet het al van zijn 14de. Zijn eerste optreden was tijdens een zangwedstrijd in 't Klein Parksken in Aalst, waar hij samen met La Esterella op het podium stond. Later toerde hij met een orkest het hele land rond. Hij kreeg zanglessen van een operazanger en kent alle operettes die ze zongen in die tijd nog uit het hoofd. In 1979 kwam dat zangtalent goed van pas, op de prinsenverkiezing van Aalst. "In 1979 werd ik prins carnaval van Aalst, in 1980 prins van Oost-Vlaanderen en nog een jaar later prins van Europa. Die verkiezing vond plaats in Alphen aan de Rijn. Het was een tijd dat ik op een weekend 900 kilometer reed met de auto om overal te gaan zingen. De jury volgde de kandidaten een jaar lang en verkoos op basis daarvan de prins", zegt Enrico.

Prinsenverkiezing

"Ik was wel bij carnavalsgroepen in die tijd maar hield toch vooral van de prinsenverkiezingen. Ik heb het jammer gevonden toen ik twee jaar geleden niet meer mocht optreden op de avond van de prinsenverkiezing. Dat is een avond waar elke carnavalist naar uitkijkt. Het speciale aan de kiezing van Aalst is toch dat je moet kunnen zingen. Wie misschien wel goed kan acteren, het goed kan uitleggen of er goed uitziet maar geen goeie stem heeft, moet er niet aan beginnen."


Enrico behoort tot een generatie carnavalisten die stilaan definitief de fakkel heeft doorgegeven. Odilon Mortier is overleden, Kamiel Sergant is al een paar jaar op carnavalspensioen. "De dood van Florean Verhofstadt dit jaar heeft me sterk aangegrepen. Hij was niet alleen mijn vriend in het Feestcomité maar vroeger ook mijn adjudant toen ik overal in het land gevraagd werd als Europaprins. Een man met een goeie stem ook", zegt Enrico.

Disneyland

Leclair staat in Aalst niet bekend als Europaprins maar ook als houtkunstenaar die ooit twee houten ijskarren maakte voor Disneyland in Orlando. Hout beitelen, dat zal Enrico blijven doen tot het niet meer gaat. "En zingen in de rusthuizen ook. Wanneer die van het Feestcomité de Aalsterse senioren bezoeken, ben ik zeker van de partij."