"George Lucas vindt ons werk geweldig"

STAR WARS-FANCLUB MAG PREMIÈRES EN BEURZEN OPLUISTEREN MET KOSTUUMS EN PROPS

Boven: John De Jonge, Kevin (als stormtrooper) en Stefan Cembolista bij R2-D2 en Rey's Speeder. Rechts: Enkele van de figuren uit Star Wars die door de club nagemaakt werden.
Rutger Lievens Boven: John De Jonge, Kevin (als stormtrooper) en Stefan Cembolista bij R2-D2 en Rey's Speeder. Rechts: Enkele van de figuren uit Star Wars die door de club nagemaakt werden.
De Aalsterse Star Wars-fanclub Belgian Costume Division mag overal ter wereld premières en beurzen opluisteren met onder meer hun levensgrote versies van de sympathieke 'droid' R2-D2 en de AT-AT, en hun stormtrooper-outfits. Hun props, kostuums en voertuigen lijken dermate echt dat ze er al schouderklopjes voor kregen van George Lucas zelf.

U heeft ze wellicht al zien opduiken in een televisiejournaal: de stormtroopers die de premières van de nieuwe Star Wars-film 'The Force Awakens' opluisterden. De fanclub die achter die witte helmen schuilging, heeft zijn basis in Aalst en blijkt lang niet aan zijn proefstuk toe te zijn. "Wij hebben de première van 'The Force Awakens' voor onze rekening genomen in de Kinepoliszalen van Brugge, Gent, Kortrijk, Hasselt, Brussel, Luik en Antwerpen", zegt John De Jonge van Belgian Costume Division. "En ja, we hebben de film ook telkens gezien. Iedereen van onze crew vindt 'The Force Awakens' trouwens keigoed."

George Lucas himself signeert een van de props van de club met de woorden 'May the force NOT be with you, you imperial dogs'.
Rutger Lievens George Lucas himself signeert een van de props van de club met de woorden 'May the force NOT be with you, you imperial dogs'.

Parade

De club begon in 1999 met het namaken van de kostuums van Star Wars-personages. Eerst in een loods in Asse, later in Aalst. Door de jaren heen bouwden de leden dusdanig veel expertise op, dat ze zelfs door Lucasfilm en nu Disney gevraagd worden om hun props en vehicles uit te stallen op events. "In 2007 werd George Lucas 'Grand Marchal of the Rose Parade', in Pasadena in de VS", aldus Stefan Cembolista uit Asse, die voorzitter is van de Belgische afdeling van het 501st Legion en ook van Belgian Costume Division. Beide verenigingen werken vanuit de hangar in Aalst. "Hij wou een parade van tweehonderd stormtroopers. Je kon je met een filmpje kandidaat stellen en wij werden geselecteerd. Zes Belgen, voor een miljoen toeschouwers."

Rutger Lievens

Container voor de deur

Pasadena was het begin van een reeks leuke reizen. "Tokio, Orlando, Anaheim, San Diego en Denver", somt Stefan op. "Telkens worden we gevraagd door Lucasfilm en nu Disney om onze props uit te stallen. Er wordt hier dan een container voor de deur afgezet, en die reist dan naar de andere kant van de wereld, met ons in het kielzog. Op die fanbeurzen is het onze taak om de mensen te entertainen als stormtrooper, en met hen op de foto te gaan. Ze vragen ons ook omdat we meer brengen dan enkel een kostuum. Eigenlijk bouwen we een volledig filmdecor na. Niemand heeft zoveel props en Star Wars-machines in voorraad als wij. Van de AT-AT en de Millennium Falcon tot Rey's Speeder uit de laatste film." De ontwerpplannen van die Speeder had de club uit Aalst al lang voor de film uitkwam in handen. "Na contact met Disney kregen we ze op voorhand, maar wel op voorwaarde dat we schriftelijk geheimhouding beloofden."


Ook filmproducent JJ Abrams en George Lucas kwamen op een van de events al eens kijken naar de bouwsels van de Aalstenaars. "Lucas vond ons werk geweldig en gaf ons zijn handtekening. Nu er elk jaar een film van Star Wars uitgebracht wordt, zijn het hoogdagen voor de club. Het zal druk worden, met Rogue I in december van volgend jaar en Episode VIII in mei daaropvolgend."