"Echte helden bestaan nog"

INSPECTEURS ONTVANGEN CARNEGIE HERO FUND-MEDAILLE

Inspecteurs Jonah De Smedt, Thomas Raes, Sarah Van Biesen en Guy Schouppe kregen elk een medaille van het Carnegie Hero Fund.
TVDN Inspecteurs Jonah De Smedt, Thomas Raes, Sarah Van Biesen en Guy Schouppe kregen elk een medaille van het Carnegie Hero Fund.
Vier inspecteurs van de zone Aalst zijn gisteren gelauwerd voor een heldendaad. Ze hebben allemaal iemand gered uit een brandend appartement. Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) mocht hen elk een medaille van het Carnegie Hero Fund overhandigen. "Echte helden bestaan nog."

"Inspecteurs Jonah De Smedt, Thomas Raes, Sarah Van Biesen en Guy Schouppe hebben elk een heldendaad verricht door in een gevaarlijke situatie alert te reageren. Ze drongen allemaal een brandend appartement binnen om mensen in nood te redden. Ik ben niet alleen trots op hen, maar ook op alle brandweermannen en politie-inspecteurs die dagelijks in zulke situaties terecht komen", zegt de Aalsterse burgemeester.


Naast D'Haese had ook korpschef Jurgen Dhaene lovende woorden voor zijn inspecteurs. "Ik ben trots op wat jullie hebben gedaan. Doe zo voort, maar neem geen onberekende risico's."

Inspecteur Jonah De Smedt heeft op 5 januari een vrouw en haar twee kinderen uit een brandende flat gered.
RV Inspecteur Jonah De Smedt heeft op 5 januari een vrouw en haar twee kinderen uit een brandende flat gered.

Rookintoxicatie

Voor inspecteur Jonah De Smedt (34) zit de heldendaad nog vers in het geheugen gegrift. "Ik heb een vrouw en haar twee kinderen uit een brandend appartement in de Molendries gered. Toen ik op 5 januari met de fiets voorbij de woning reed, merkte ik een sterke rookontwikkeling op. Ik heb toen geen seconde getwijfeld om het brandende appartement binnen te dringen", vertelt hij.


Alsof dat nog niet genoeg was, keerde Jonah na de redding terug naar de brand. "Om te helpen blussen", lacht hij.


Bij de reddingsactie liep Jonah een lichte rookintoxicatie op.

Overleden

Inspecteurs Guy Schouppe (49), Sarah Van Biesen (31) en Thomas Raes (26) verrichten samen hun heldendaad. Zij drongen op 29 februari 2016 rond 23.30 uur een brandende flat in het Van Geemstraatje binnen. Daar troffen ze Josh Chattep Seangarun (31) in de woonkamer aan. "Hij was in de zetel in slaap gevallen, terwijl er eten op het vuur stond. We konden hem met drie veilig naar buiten brengen. De man werd met rookintoxicatie naar het ziekenhuis afgevoerd, maar twee dagen later is het slachtoffer aan zijn verwondingen overleden", vertelt Sarah.


Geen van de drie inspecteurs raakte gewond bij het ongeval. Op de vraag of ze in een nieuwe situatie hetzelfde zouden doen, twijfelen ze geen seconde. "Ja, we zouden elke persoon in nood redden."

Nieuwe aanvraag

De medaille van het Carnegie Hero Fund en de bijhorende oorkonde zijn zeldzaam in ons land. "Het is al meer dan tien jaar geleden dat er nog zo'n hulde werd gehouden. Toch zal het niet de laatste zijn, want er is ondertussen een nieuwe aanvraag ingediend bij het fonds", legt D'Haese uit.


Die oorkonde is voor de helden die op 6 februari twee drenkelingen uit de Dender hebben gered. Wanneer die worden uitgereikt, is nog niet bekend. Het Carnegie Hero Fund, dat in 1911 in ons land werd opgericht, bekijkt nauwkeurig elke aanvraag en beoordeelt op de ernst van het gevaar en de opoffering die de redder moest maken.