"Dit verdient een medaille"

AALSTENAARS REDDEN SAMEN TWEE VROUWEN VAN VERDRINKINGSDOOD

De brandweer kwam ter plaatse om de politieagent en de vrouw uit het water te halen.
Tim Van Damme De brandweer kwam ter plaatse om de politieagent en de vrouw uit het water te halen.
HLN-reporter Tim Van Damme is vier dagen werkonbekwaam nadat hij een drenkeling uit de Dender hielp. Rond 13.45 uur sprong een vrouw in de Dender ter hoogte van de Sint-Annabrug. Een andere vrouw sprong haar in een reddingspoging achterna, maar kwam zelf in de problemen. Politieagent Michael Van Den Hove, brandweerman Jeroen Strouwen en onze eigen journalist Tim Van Damme haalden de twee vrouwen met gevaar voor eigen leven uit het water.

Ijskoud is het water van de Dender rond deze tijd van het jaar, maar toen rond 13.45 uur een vrouw met een psychiatrisch verleden ter hoogte van de Kitchen Cross aan de Sint-Annabrug in de rivier sprong twijfelden enkele Aalsterse helden geen moment om erachteraan te gaan. "Een vrouw die net het Nieuw Administratief Centrum aan het Werfplein had bezocht, ging de drenkelinge achterna maar kwam zelf al snel in serieuze problemen. De redster die nu zelf in moeilijkheden zat liet zich op de stroming meedrijven", zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA).


Wanneer de redster - nu drenkeling - enkele meters stroomafwaarts voorbij de Sint-Annabrug drijft, springt Aalstenaar Jeroen Strouwen (26) het water in. Hij is beroepsambulancier in Gent en vrijwilliger bij de brandweer van Aalst, en hij twijfelt geen seconde wanneer hij de vrouw in nood ziet. "Haar man en kind stonden op de oever. Ik zag dat de man om hulp aan het roepen was. Mijn eerste reactie is: we moeten wachten op de brandweer. Maar dan zie je dat die vrouw bewegingsloos in het water ligt en dan roept de plicht. Een opleiding voor dit soort zaken heb ik niet gehad, maar je kan toch de risico's een beetje inschatten. De kou, de stroming, het zijn gevaren die je op voorhand weet. Het was een berekend risico", zegt Jeroen.

Politieagent Michael Van Den Hove verloor zelf bijna het bewustzijn door onderkoeling.
Repro Rutger Lievens Politieagent Michael Van Den Hove verloor zelf bijna het bewustzijn door onderkoeling.

Verzwikte voet

Na een drietal minuten kon Jeroen het slachtoffer weer aan de kant brengen. HLN-journalist Tim Van Damme, die op het moment van de feiten vlakbij was, was ondertussen de kade enkele meters naar beneden gekropen. "Het idee was om met ons tweeën in het water te springen. Maar voor ik het wist zat Jeroen al in het koude water en bracht hij de vrouw naar de oever. Ik ben de kade afgedaald tot ik met mijn voeten in het water stond en heb het slachtoffer dan overgenomen. Met ons twee hebben we ze naar omhoog geduwd zodat enkele politieagenten ze op de kant konden trekken", zegt Tim, die zijn achillespees verrekte en vier dagen werkonbekwaam is. "Toen we ze omhoog tilden, verloor ik grip op het gladde hout. Daardoor is mijn voet verzwikt. Maar het belangrijkste is dat de vrouw nog leeft", zegt hij.

Tim Van Damme, journalist voor deze krant, en Jeroen Strouwen, ambulancier, haalden de twee drenkelingen uit het water.
Mozkito Tim Van Damme, journalist voor deze krant, en Jeroen Strouwen, ambulancier, haalden de twee drenkelingen uit het water.

Onderkoeling

Stroomopwaarts was de andere reddingsactie aan de gang. Politieagent Michael Van Den Hove (40) was eerst aan de Dender en sprong de vrouw die daar in het water lag achterna. "Er stonden 100 mensen op te kijken, terwijl de vrouw aan het verdrinken was. Wat doe je dan? Ik heb mijn gordel en kogelvrije vest uitgedaan en ben de Dender in gesprongen", zegt Michael. Omdat de kade daar hoog is, verliep die reddingsactie heel moeizaam. "De collega's hebben een reddingsboei gegooid. We hebben daar tien minuten in het water gelegen tot er een bootje kwam om de vrouw in te duwen. Ik verloor bijna het bewustzijn door onderkoeling. De collega's hebben me uit het water kunnen trekken en naar het ziekenhuis gebracht", zegt de politieagent. "We worden ervoor betaald, dit is onze job, maar een leven redden geeft een goed gevoel."


Christophe D'haese zal de helden laten huldigen. "Dit verdient een medaille", zegt hij.

Nadat de agent uit het water werd gevist, kon de verzwakte vrouw met een reddingsbootje naar de kant worden gevaren.
Tim Van Damme Nadat de agent uit het water werd gevist, kon de verzwakte vrouw met een reddingsbootje naar de kant worden gevaren.