"Campagne voeren in het Nederlands, aub"

Smeyers (N-VA) niet opgezet met Turkse post Yildiz (Groen)

Sarah Smeyers maakt zich druk over het Turks van Fatma Yildiz.
Facebook Sarah Smeyers maakt zich druk over het Turks van Fatma Yildiz.
Sarah Smeyers, de nummer twee van N-VA in Aalst, vindt het niet kunnen dat Fatma Yildiz (Groen) haar campagne zowel in het Nederlands als het Turks voert.

OCMW-voorzitster Smeyers, tweede op de lijst van N-VA in Aalst, maakte zich er druk over op Facebook: "Zouden kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen zich aub willen schikken naar de bestuurstaal van de gemeente en provincie die ze mee willen besturen?", schreef ze. En bij die vraag deelde ze een post van Yildiz, nummer twee op de Groen-lijst en een kandidate met Turkse roots.

"Ik wil een algemeen statement maken", zegt Smeyers. "Het is heel goed dat mensen met een migratieachtergrond zich politiek engageren. Op elke lijst staan mensen die een andere thuistaal dan het Nederlands hebben. Maar die kandidaten hebben ook een voorbeeldfunctie. Zij moeten bij uitstek aan andere nieuwkomers tonen dat het gebruik van de taal van de gemeente waar je wil wonen, werken en leven, het begin is van een goeie integratie."

Het is niet de eerste keer dat N-VA andere kandidaten erop wijst dat ze campagne moeten voeren in het Nederlands. "Meertaligheid is voor Groen een troef", reageerde Lander Wantens (Groen) vorige keer. "Met onze partij willen we iedereen bereiken en verbinden."
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carl Panis

  Ja ja groen gaat scoren

 • Jean De Grande

  Er zijn er hier die beweren dat het er in het Nederlands staat. Sorry, maar TWEE fouten in één zin zou voldoende moeten zijn om die tweede plaats te verliezen.

 • marcel mampaey

  frans in Brussel is een landtaal Turks in turkistan.hoe kunnen mensen nu een oordeel geven als zij geen Nederlands begrijpen. maar alle middelen zijn goed voor een paar stemmen verraden zij ons volk .als wij in Spanje willen wonen leren we toch ook Spaans.

 • sylvain vlerick

  groen zit op zo een diep niveau dat men niet eens wist dat het bestond , daar worden alle principes en waarvoor de partij ooit stond verkocht om toch maar een paar moslimstemmen binnen te halen . laat ons hopen dat de moslims toch wel verstandiger zijn dan dat !

 • Ahmet Tanriverdi

  Haar zin in het Turks kan ook vééél beter zijn.