"Bij ons blijft Zwarte Piet gewoon zwart"

BURGEMEESTER D'HAESE (N-VA) WIL VAN GEEN ROETVEGEN WETEN

Etienne Libaut speelt al 42 jaar Zwarte Piet. Hier wuift hij de kinderen toe in 2012. "Als ik dit jaar als schoorsteenveger had moeten opdraven, had ik ontslag genomen."
RLA Etienne Libaut speelt al 42 jaar Zwarte Piet. Hier wuift hij de kinderen toe in 2012. "Als ik dit jaar als schoorsteenveger had moeten opdraven, had ik ontslag genomen."
Aalst wil geen 'roetpiet'. Op de blijde intrede van Sint-Maarten op 7 november zullen alleen authentieke Pieten te zien zijn. "Ik kom al 42 jaar als Zwarte Piet mee met de Sint. Als ik mij als een roetveger moet verkleden dan neem ik ontslag", zegt Etienne Libaut. "We denken er niet aan om deze traditie te veranderen", stelt de burgemeester gerust.

Na de discussie die vooral in Nederland gevoerd werd, voeren ook enkele Belgische steden de 'roetpiet' in. Een roetpiet is nog altijd het hulpje van Sint-Maarten of Sinterklaas, maar zonder verwijzingen naar slavernij of Afrikaanse afkomst. Geen krulhaar , geen dikke rode lippen en geen zwartgemaakt gezicht. Maar wel een gezicht vol roetvegen.

Traditie

Sinds jaar en dag komt Sint-Maarten rond 11 november aan in een boot in Aalst en staan kindjes hem op te wachten aan de Sint-Annabrug. Altijd wordt hij geholpen door Zwarte Piet, en dat zal dit jaar niet anders zijn. "Er is niks gewijzigd", zegt schepen van Cultuur Ilse Uyttersprot (CD&V). "Als je weet hoe deze traditie gegroeid is dan kan je dat niet racistisch vinden. In Aalst leeft de discussie niet, niemand maakt er een probleem van, het is geen issue en dus blijft alles zoals het is."


Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) noemt een roetpiet belachelijk. "Ik zou tegen iedereen willen zeggen: 'Kom met uw kinderen gewoon gezellig naar Aalst. Bij ons blijft Zwarte Piet gewoon zwart'", aldus D'Haese. "Het is een belachelijke discussie die niet thuishoort op een traditioneel kinderfeest als Sint-Maarten. Heel veel Nederlanders zijn die discussie ook gewoon beu. Aan hen zeg ik: 'Wees welkom in Aalst'. Hier kunt u met uw kinderen genieten van een traditioneel Sint-Maartenfeest. Kom naar de blijde intrede van de Sint in onze charmante stad. Ik heb belangrijker problemen op te lossen voor Aalst en de Aalstenaars."

Geen boeman

Ook de enige echte Aalsterse Zwarte Piet, Etienne Libaut, weigert als roetpiet op te komen. "Al 42 jaar ben ik Zwarte Piet. Vroeger maakten de ouders hun kinderen bang, ze zeiden dat stoute kinderen in de zak gestopt worden. In die zak heeft nog nooit een kind gezeten, wel veel 'karamellen'. Zwarte Piet is geen boeman. Het is het feest van het kind, een blijde gebeurtenis. Zwarte Piet prikkelt de fantasie van kinderen, die hoort bij het verhaal van Sint-Maarten, roetpiet of multicolorpiet niet. Zwarte Piet is zwart, als ik als roetpiet moet opdraven dan neem ik ontslag", zegt Etienne Libaut. "Ik ben naar de stad gegaan en heb gevraagd hoe het nu zit voor dit jaar. Er verandert niks. Een hele geruststelling is dat", zegt Etienne.