"Avonturier met gouden hart" is niet meer

HERMAN LEEMANS,OUD-DIRECTEUR DE HORIZON, OVERLEDEN IN MAROKKO

Herman Leemans woonde al een tijd in Oostende. Enkele jaren geleden toonde hij ons zijn stamcafé daar.
Foto willy d'hoe Herman Leemans woonde al een tijd in Oostende. Enkele jaren geleden toonde hij ons zijn stamcafé daar.
De oud-directeur van De Horizon in Aalst Herman Leemans is omgekomen bij een quadongeval op vakantie in Marokko. Leemans zou vandaag 81 jaar oud geworden zijn. Hij verhuisde na zijn pensioen naar Oostende, waar hij een van de bezielers werd van het sociaal tewerkstellingsproject De Nele. "Hij is overleden zoals hij heeft geleefd", zegt Hubert Rubbens, organisator van Oostende voor Anker.

"Onze vriend Herman, onze kapitein Iglo, is op zondag 5 november verongelukt met een quad in Marokko", schrijft een vriend van Herman Leemans op Facebook. De man had inderdaad wel iets weg van kapitein Iglo, zeker als je de foto's van Herman Leemans ziet met het stuur van een schip tussen de vingers.

De Nele

André Nolf werkte jarenlang samen met Herman Leemans op De Nele. "De Nele is ontworpen naar het historische type van een Oostendse tweemastsloep. Het schip werd op 7 mei 2005 te water gelaten en maakte kort daarop haar eerste zeiltocht. "Herman was er al van bij de start bij", vertelt André Nolf. "Ik ging mee op talrijke reizen met het schip, onder meer richting Engeland en Honfleur. Hij was een stuwende kracht op het vaartuig en alles wat er bij hoorde. Als we een helpende hand zochten, stond hij altijd paraat, het was een man met een gouden hart. Ik ken hem al 52 jaar, van toen hij nog leerkracht was in Aalst. Hij had geweldige ideeën over vriendschap en mensen helpen. Hij geloofde in de goedheid van de mens."

Flamboyant

Dat Herman mee ging varen met de Nele was geen toeval. "Hij was een avonturier. Daarom trok hij ook naar Marokko voor zijn verjaardag, samen met vriendin Francine. Hij was geen man om in zijn bed te sterven. Als hij dan toch moest gaan, was dit de manier waarop hij het zou gewild hebben", aldus Hubert Rubbens van Oostende voor Anker.


Nu draait De Nele op vrijwilligers, maar oorspronkelijk was he schip een sociaal project, gericht om langdurig werklozen weer aan het werk te helpen. Ook dat typeert Herman Leemans, zegt Marc Cottyn van scholengroep Dender in Aalst. Daar is Herman Leemans vooral gekend als bezieler van De Horizon, een school voor buitengewoon onderwijs.


"Herman was als directeur enorm geëngageerd om die school tot iets moois uit te bouwen. Hij deed dat vanuit een persoonlijke drive: hij had immers zelf een zoon met een beperking. Hij heeft de school gemaakt tot wat ze is.


Herman was flamboyant tot op het eind, en reed nog altijd met de motor, ook al was hij 80. Nu sterft hij door een quadongeval. Hij is overleden zoals hij heeft geleefd. Een avonturier, maar met een groot hart", zegt Cottyn.