"15% omzetverlies omdat klanten gewoontedieren zijn"

HOGEWEG NA JAAR WEER OPEN, LIJDENSWEG VAN HANDELAREN VOORBIJ

Steven Van Vaerenbergh in zijn vernieuwde AD Delhaize.
Foto Rutger Lievens Steven Van Vaerenbergh in zijn vernieuwde AD Delhaize.
De handelaren van de Hogeweg in Erembodegem kunnen weer ademhalen, de straat is na bijna een jaar hinder door werken weer toegankelijk voor de klanten. De hinder begon in september 2016, de straat was een half jaar dicht. Met 15% inkomstenverlies tot gevolg. Nu volgen er wel nog werken aan de Keppestraat.

De situatie in het centrum van Erembodegem kan eindelijk normaliseren, de werken aan de Hogeweg zitten erop. De handelszaken hebben al enkele jaren van hinder overleefd. "Het begon eigenlijk in 2015 toen door werken aan de Denderbrug het dorp van maart tot september in twee gesplitst was, geen auto kon over de Dender. Dat was een heftige periode voor wie handel drijft in het centrum", zeggen de handelaren. "De werken aan de Hogeweg startten in september 2016. Eerst waren er werken aan de nutsleidingen en werd er eenrichtingsverkeer ingesteld in de straat. Weliswaar ging de straat weer open in de kerstperiode. We moeten de stad daarvoor enorm bedanken", zeggen ze. Vanaf 9 januari 2017 ging de Hogeweg dicht, tot nu.


De werken aan de Hogeweg betekenden inkomstenverlies voor de handelaren, ook al hebben ze er alles aan gedaan om dat te voorkomen. "De twee bakkers zijn tijdelijk verhuisd, de ene naar een andere locatie in Erembodegem en de andere naar Hekelgem. Ze komen alle twee terug naar de Hogeweg. Wij van kleding Gisèle openden een pop-up aan de Brusselbaan", zegt Bart Verbeiren van kleding Gisèle.


Toch kon dat niet verhinderen dat er inkomstenverlies was. "Je kan stellen dat we 10 tot 15% van onze inkomsten zijn verloren. De reden? Mensen zijn gewoontedieren. Ze willen van punt A naar punt B en houden niet van verandering. Ze misten de sfeer van onze winkel in de Hogeweg", zegt Bart.

Bart Verbeiren van kleding Gisèle.
Rutger Lievens Bart Verbeiren van kleding Gisèle.

Omrijden

Ook de Delhaize in de Hogeweg, die eigenlijk de volledige periode perfect bereikbaar bleef via een omleiding, ondervond hetzelfde. "Ook bij ons was er 15% omzetverlies. Vreemde zaak, want de mensen moesten nog geen honderd meter omrijden. Maar toch deden ze het niet en gingen ze ergens anders shoppen. Nu de straat weer open is, zie je iedereen weer terugkeren. De straat moet weer de flow van vroeger terugvinden", zegt Steven Van Vaerenbergh van de Delhaize, die vol lof is voor de stad en de aannemer. "Alle aanpassingen die we gevraagd hebben, zijn er gekomen. Vroegen we om de straat op een bepaalde plaats een beetje breder te maken, dan stak schepen van Openbare Werken Ann Van De Steen (SD&P) haar nek daarvoor uit. Van de samenwerking met de stad hadden we geen klagen, integendeel."

Openingsfeest

Op 10 september is er een groot feest in de Hogeweg, want dan is het openingsfeest van de straat. Al kan je nu al gewoon gebruik maken van de Hogeweg. In tussentijd vernieuwen heel wat handelszaken er hun zaak, met oog op 10 september. "De Hogeweg is de mooiste winkelstraat van Aalst en deelgemeenten. Een openluchtshoppingcenter, waar je nog gratis voor de deur van de winkels kan parkeren", zeggen de handelaren fier.


Het volledige einde van werken in Erembodegem is dit echter niet. "Eind augustus is de heraanleg gepland van de Keppestraat, die een jaar zal duren. En later zullen er nog wel eens werken zijn in het kader van het masterplan voor Erembodegem. In de Keppestraat zullen we na de goeie ervaring in de Hogeweg op dezelfde manier te werk gaan, met dezelfde aannemer en met evenveel overleg", zegt schepen Van De Steen.