“100 jaar Eendracht Aalst moest volksfeest worden, maar werd grote ontgoocheling”

Kenneth Demaret en Yves Janssens met de Eendracht-AZ-merchandise.
RLA Kenneth Demaret en Yves Janssens met de Eendracht-AZ-merchandise.
Enkele dagen na de ‘Century Game’ van Eendracht Aalst in Noord-Nederland zijn supporters nog altijd hun ontgoocheling aan het verbijten. Drijvende krachten Yves Janssens en Kenneth Demaret hadden het helemaal anders in hun hoofd: een Century Game tegen AZ in het eigen stadion, met dj’s, een fandorp... “Je viert maar één keer je honderdste verjaardag”, zeggen ze.

De supporters die er zaterdag bij waren in Noord-Nederland voor de wedstrijd tegen AZ hebben er ongetwijfeld een onvergetelijke dag aan overgehouden, maar ergens was het de zoveelste vernedering voor een zo trotse traditieclub. De Century Game tegen een Nederlandse topclub werd een vriendenmatch op verplaatsing.

“Om de clubgeschiedenis alle eer aan te doen, moest de Century Game een buitenlandse topclub worden. We hadden eerst PSV Eindhoven op het oog, maar uiteindelijk bereikten we een overeenkomst met AZ Alkmaar, de vierde beste club van Nederland. Het was van de jaren negentig geleden dat we nog eens een deelnemer van de Europa League mochten ontvangen”, zeggen Kenneth Demaret en Yves Janssens.

Aan het lijntje

Het moest het hoogtepunt worden van de festiviteiten. Er was al een expo over 100 jaar Eendracht Aalst geweest en een wedstrijd tussen oud-spelers. “We mikten op een waar volksfeest met een volledig uitgewerkt programma en een fandorp met dj’s en foodtrucks”, zegt Kenneth. De merchandise was al klaar. Kenneth en Yves tonen de sjaals, pins, vaandels en lintjes die de supporters hadden kunnen kopen op de wedstrijd Eendracht - AZ. “We zijn wel fier op wat we wél hebben gerealiseerd. Op de expo over de clubgeschiedenis kregen we 1.000 bezoekers over de vloer, maar de burgemeester zelf is geen kijkje komen nemen. Op die manier komt het over alsof Eendracht Aalst hem niet interesseert”, zeggen ze.

Kenneth Demaret en Yves Janssens met de Eendracht-AZ-merchandise.
RLA Kenneth Demaret en Yves Janssens met de Eendracht-AZ-merchandise.

De ontgoocheling is groot bij de werkgroep die van de festiviteiten een succes wilde maken en kop van Jut is burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). “In de maand maart was er een negatief advies voor de Century Game, maar dat ging alleen over een aantal evacuatiepoorten die moesten worden aangepast. Niet onoverkomelijk dus. De club wilde bijdragen en met de burgemeester rond de tafel zitten. Tevergeefs. Tientallen telefoontjes en e-mails bleven onbeantwoord. De woordvoerder van de burgemeester hield ons aan het lijntje”, stellen Kenneth en Yves.

Er waren 1.000 bezoekers op de expo over ‘100 jaar Eendracht Aalst’, maar de burgemeester zelf is geen kijkje komen nemen. Op die manier komt het over alsof Eendracht hem niet interesseert

Kenneth Demaret & Yves Janssens

“Pas na de verkiezingen en twee weken voor de galawedstrijd kwam het nieuws van dat onbegrijpelijk verbod. Het volksfeest viel in het water”, zeggen ze. Kenneth en Yves vragen zich ook af of er veel supporters helemaal vanuit Nederland naar Aalst zouden zijn afgereisd.

Natrappen

Een aanval - om het in voetbaltermen te zeggen - met de voet vooruit naar de burgemeester. Die spreekt - in dezelfde voetbaltermen - over ‘natrappen’. “De match is gespeeld. Hier is geen ander woord voor, dit is natrappen”, zegt Christoph D’Haese. Volgens hem is de manier waarop de werkgroep 100 jaar Eendracht Aalst het verloop van de feiten van de laatste maanden verwoord, een opeenstapeling van onwaarheden. “Het stadion van Eendracht Aalst is op. Er is een advies van Binnenlandse Zaken dat matchen tegen ploegen uit nationale reeksen verbiedt. Ook wedstrijden tegen buitenlandse clubs zijn verboden. Dat is altijd duidelijk geweest en al van in maart meegedeeld”, vertelt de burgemeester.

Gesprek met voorzitter

D’Haese zegt dat hij niemand aan het lijntje heeft gehouden. “Er is altijd communicatie geweest en we praten nog met mekaar. Volgende week zit ik samen met voorzitter Patrick Le Juste. Het argument dat AZ geen hooligans telt en het dus geen risico vormt, is niet van tel. Tijdens de wedstrijd van Aalst tegen RWDM zaten er personen uit Lokeren in het stadion die daar niet thuishoorden. Hoe leg je dat uit?”, aldus D’Haese.

Het argument dat AZ geen hooligans telt en dus geen risico vormt, is niet van tel. Tijdens de wedstrijd van Aalst tegen RWDM zaten er personen uit Lokeren in het stadion die daar niet thuishoorden. Hoe leg je dat uit?

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA)

Kenneth Demaret en Yves Janssens vinden het ook jammer dat clubs zoals Heist of Oudenaarde toppers als Anderlecht, Brugge of Standard mogen ontvangen. “Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid in Aalst, niet voor die in Oudenaarde”, reageert de burgemeester daarop.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Wauters

  Vind het zeer spijtig voor de organisatoren. Deze mensen zijn jaren op voorhand bezig geweest met de tentoonstelling. Dit verdient meer aandacht.! Burgemeester, laat zien dat het er toe doet en maak hier alsnog iets mooi mee!! Beter ietsje te laat dan nooit!!!

 • Peter Linthout

  Dat ze maar gauw cafe ploeg worden zal de belastingbetaler veel geld besparen

 • Bart Van De Keer

  Jongens toch wie gaat er nu nog kijken naar die ploeg is al lang een vergane glorie en zal nooooooit terug keren naar hoogste niveau en zeker met dit bestuur niet.

 • johan devylder

  da wil zeggen mijnheer den birgemeester dat ik als lokeraar niet naar den iendracht mag komen kijken?

 • Luc Van den Bulcke

  Den berremiejster heeft het niet voor den Iendracht enkel op okapi telt het!