40 banen weg bij Dana

VAKBOND VREEST DAT DIRECTIE MODERNER BEDRIJF WIL OP KAP VAN WERKNEMERS

Bij metaalbedrijf Dana Belgium in Brugge sneuvelen veertig jobs. 32 arbeiders en 8 bedienden, die nog van niks weten, moeten de komende weken afvloeien. Dat aantal is minder dan vooraf gevreesd, maar zindert toch na in het bedrijf. "De directie wil investeren, maar dat gebeurt wel op de kap van de werknemers", zegt Hans De Smet van ACV-Metea.

Het was een zenuwslopende dag voor de naar schatting 500 werknemers van Dana Belgium in industriezone Ten Briele in Brugge. Ze zagen de onweerswolken naderen, toen eergisteren uitlekte dat er 'iets' op til was. Bij Dana worden aandrijvingscomponenten voor de mijnbouw geproduceerd. Maar door de aanhoudende wereldwijde crisis in de mijnbouwsector zijn ook de orders bij Dana Belgium geslonken. In februari van dit jaar werd al beslist om de nacht- en weekendploeg te schrappen. De bijzondere ondernemingsraad volgde om 13.30 uur. Een uurtje later kregen ook de personeelsleden het verdict te horen: 40 banen bedreigd, voor 32 arbieders en 8 bedienden. "Echt vrolijk worden we daar niet van", zegt vakbondsafgevaardigde Hans De Smet van ACV-Metea. "Natuurlijk waren we bevreesd voor nog meer afvloeiingen, maar elk ontslag is er één te veel."

Dubbel gevoel

Het gevoel is dubbel binnen de fabriekspoorten. Want de directie belooft om de komende jaren 1,8 miljoen euro te investeren in het bedrijf in Brugge. Tegen eind volgend jaar wil Dana een volledige upgrade van de fabriek. "Als we dat goed uitrekenen, dan is dat het equivalent van de kost voor 40 werknemers. We krijgen verder ook geen commentaar van de directie waarvoor het geld precies gebruikt zal worden. Het gaat om de verdere modernisering van Dana, maar veel meer uitleg kregen we niet." Dat er toch toekomst zit in de fabriek in Brugge, is misschien het enige goede nieuws dat gisteren te rapen viel. "Daardoor is de sfeer wat gelaten", was een vaak gehoorde opmerking aan de fabriekspoort.

Acties?

Filip Maenhout werkt al 36 jaar voor het bedrijf. Hij is niet meteen ongerust, hoewel nog niemand zekerheid kreeg over zijn toekomst. "Er is niet zo heel veel verteld tijdens het overleg", zegt hij. "Dit is geen goed nieuws, maar dat wisten we op voorhand. Eigenlijk heeft het nog lang geduurd vooraleer er een nieuwe herstructurering kwam. In mijn carrière heb ik er nu drie meegemaakt. We zitten met veel vragen en weinig antwoorden. De toekomst zal het uitwijzen." Of er acties mogen verwacht worden, is gisteren niet beslist.

Hans De Smet van ACV-Metea aan de toegangspoort van Dana.
Benny Proot Hans De Smet van ACV-Metea aan de toegangspoort van Dana.
Benny Proot