4 Fonteinen komt tot leven in De Kruitfabriek

Tijdens de Open Bedrijvendag nu zondag wordt de 'Blue Box' gelanceerd voor het grote publiek in De Kruitfabriek. In een grote kijkdoos komt het nieuwe stadsdeel 4 Fonteinen tot leven door middel van de revolutionaire techniek '3D mapping'. Het is in de ruime regio de eerste keer dat een project van zo'n omvang dankzij hoogtechnologische effecten beleeft kan worden vooraleer het effectief gebouwd is.

Bezoekers die vanaf zondag 2 oktober een stapje in De Kruitfabriek zetten, zullen meteen een verbaasde blik trekken tijdens het betreden van de Blue Box.

Na een druk op de knop wordt de statische maquette van het stadsdeel 4 Fonteinen omgetoverd tot een wonderlijke belevingsplek met varende bootjes, fietsers en een boeiende aanblik van de toekomstige ontwikkelingen tijdens de verschillende seizoenen.

De techniek die dit mogelijk maakt heet 3D-mapping, een techniek waarbij door projecties uit verschillende standpunten elementen holografisch voorgesteld kunnen worden.

Klaas Lombaert, program manager van 4 Fonteinen, benadrukt het belang van deze evolutie van statische maquette naar 'levende simulatie': "Het project wordt op deze manier zeer tastbaar."

Geen sinecure

Het Vilvoordse bedrijf Mad Lion tekende voor de techniek. "Het tot leven brengen van een witte maquette is geen sinecure", zegt Didier Cortois. "Alles wat in de simulaties te zien is, dient eerst uitgetekend en getest te worden. Daarnaast is een projectie alleen niet voldoende. De juiste sfeer en een boeiend verhaal zijn mogelijks nog belangrijker. We kijken dan ook erg uit naar de reacties van het publiek. Als bedrijf zijn dit onze eerste stappen in de wereld van 3D-mapping."

De maquette zal na Open Bedrijvendag uiteraard te bewonderen zijn tijdens de openingsuren van De Kruitfabriek. (

Lukas