160ste Winkel Koerse wordt een 'specialleke'

Winkel Koerse is op 4 oktober aan zijn 160ste editie toe. Voor deze jubileumeditie voorziet de organiserende vzw De Paardekoers aan de Steene Molen het weekend voor de Koerse heel wat activiteiten. Met de striphappening 'Het Paard in de Strip' halen ze enkele topstriptekenaars naar de gemeente en Christian Verhaeghe wordt gehuldigd. Ambiance is daarnaast ook verzekerd dankzij de 3x3 kroegentocht en een billenkarrenkoers tussen de wijken.

De koninklijke vzw De Paardekoers aan de Steene Molen weet wat feesten is. Telkens hun geliefde paardenkoers een bijzondere verjaardag viert, pakken ze uit met een 'specialleke'. Dat resulteerde de voorbije jaren onder meer in een uniek fotoboek en een eigen biertje. Ook de 160ste editie krijgt haar eigen extraatje in de vorm van een weekend vertier voorafgaand aan de paardenkoers.

Het weekend vullend programma bestaat uit een drieluik. Starten doen ze met de gratis striphappening 'Het Paard in De Strip', die op 1 en 2 oktober CC De L!nk inpalmt, dit dankzij bestuurslid en stripfanaat Geert van Gheluwe.

"We presenteren er niet alleen een expo met zo'n 100 tekeningen rond het thema van Belgische en buitenlandse striptekenaars, maar halen ook vier toptekenaars naar Sint-Eloois-Winkel", aldus van Gheluwe. "Christian Verhaeghe, medewerker van de Studio Vandersteen en tekenaar van de Kroniek der Gulden Sporenslag, huldigen we met de award 'Het Paard in de Strip'. Maar hij krijgt ook het gezelschap van collega's Hec Leemans, tekenaar van Bakelandt en FC De Kampioenen, Claus, tekenaar van De Rode Ridder, en Charel Cambré, de man achter Amoras, Jump en zijn koningsstrip Filips van België. Allen zullen met veel plezier hun eigen strips signeren. Ook Marijn 'Balthazar Boma' Devalck komt het stripkwartet vervoegen. Hij zal er op de foto gaan met de aanwezigen en een krabbel zetten in de stripalbums. We voorzien verder nog een aangeklede stripstand, waar de nieuwste en ook wat oudere strips te koop zijn en voor de kinderen is er een leeshoek en tonen we striptekenfilms. Om het gratis project te financieren, is er een enveloppentrekking met een aantal mooie prijzen voorzien."

3x3 kroegentocht

Wie genoeg heeft van strips, rept zich op zondag 3 oktober best richting Gullegemsestraat. Op het parcours van de paardenkoers, dat afgesloten is voor het verkeer, is er opeenvolgend de Winkel-Billenkarren-Koerse en de 3x3 kroegentocht.

"De billenkarrenkoers organiseren we speciaal voor de 40 Winkelse wijken", zegt Yves Seurinck. "Wijkburgemeesters kunnen zich inschrijven met een team van vier 'duwers' en een coach. Om 15.30 uur geven we het startschot voor een afvallingsrace. Het winnende team gaat naar huis met het gewicht van de coach in het Steene Molen Bier."

"Aansluitend is er vanaf 18 uur de 3x3 kroegentocht. Op 4 locaties in de Gullegemsestraat spelen vier bands hun beste repertoire", vertelt organisator Wouter Vandamme. "In café de Meiboom spelen de Koordendraaiers, het Arbeidershuis ontvangt de Blues Vision, in Jeughuis Chaplin betreedt MFH Coverband het podium en in De Oude Smisse speelt Aces High. Al deze bands hebben een link met Sint-Eloois-Winkel of Ledegem. Het gebeuren is gratis, net als de billenkarrenkoers. We voorzien kinderanimatie en langs het parcours staan de jeugdbewegingen in voor drank- en eetgelegenheden."

Meer informatie op www.facebook.com/hetpaardindestrip, www.3x3-kroegentocht.be en www.winkel-koerse.be

Organisatoren Jacques Delaere, Wouter Vandamme, Geert Van Gheluwe, Yves Seurinck, Bart Maerten, Bart Demyttenaere en Krist Vandemoortele
Jos Bogaerts Organisatoren Jacques Delaere, Wouter Vandamme, Geert Van Gheluwe, Yves Seurinck, Bart Maerten, Bart Demyttenaere en Krist Vandemoortele
De vorige edities van de Winkel Koerse trokken steevast veel volk.
Henk Deleu De vorige edities van de Winkel Koerse trokken steevast veel volk.