15 leeuwen verslinden Balense Reus

BEN MEULDERS MAG HARLEY DAVIDSON MEE NAAR HUIS NEMEN

Ben Meulders (33) uit Retie werd gisteren in de parochiezaal van Rosselaar Belgisch Kampioen 'Balense Reus'-eten. Hij werkte het fameuze brood(je) van 1.100 gram naar binnen in 4 minuten en 29 seconden. Zijn 14 tegenstanders maakten geen schijn van kans. "Verstand op nul en slikken maar", aldus de trotse winnaar van de Harley Davidson.

'De Balense Reus' is ondertussen een begrip geworden in de Kempen. Een broodje met een diameter van 21 cm waartussen 6 hamburgers, sla, tomaat, ei, een goeie kwak saus en 250 gram frieten. Marc Peeters, uitbater van 'De Broodjeshoek' bedacht rond zijn icoon in 2012 een ludieke eetwedstrijd. Wie het snelst 2 Reuzen naar binnen werkte, kreeg de jackpot. Het succes van deze uitdaging zette Marc aan het denken. Hij organiseerde een BK, met voorrondes in elke provincie. De uitdaging werd iets aangepast om een breder publiek aan te spreken. Eén 'Balense Reus', zonder de frieten, zo snel mogelijk opeten. 15 mannen kwalificeerden zich voor de finale van zondag. De hoofdprijs was een splinternieuwe Harley Davidson.

Niemand onwel

Het werd in Balen allesbehalve een smakelijke vertoning, maar de sfeer zat er goed in. Om uw koters tafelmanieren bij te brengen was dit zeker niet de geschikte plek. Als uitgehongerde leeuwen stortten de kandidaten zich op hun prooi. "Ik ben blij dat alles goed is verlopen en dat er niemand onwel is geworden of moest overgeven", vertelt organisator Marc. Toen de laatste 3 deelnemers het tegen elkaar opnamen, liet het publiek van zich horen. Het was duidelijk dat de favoriet aan tafel zat.

Ben 'Benni Benazzi' Meulders zette zich achter de Reus en keek even de kat uit de boom. "Ik laat alles op de juiste temperatuur komen. Te warm of te koud maakt de opdracht nog moeilijker. Toen ik aanzette, viel alle stress van mij af. Ik dacht maar aan één ding: duwen, slikken en nog eens duwen." Ben had zich 3 maanden lang voorbereid op deze wedstrijd. "Ik viel 13 kg af en volgde een streng, maar niet alledaags dieet. 6 dagen at ik bijna niets, maar 1 dag per week liet ik alle remmen los. Frieten, kebab, pizza,...alles werd die ene dag met grote hoeveelheden naar binnen gewerkt. Het bleek de ideale voorbereiding."

Supporters

De supporters van Ben Meulders waren talrijk aanwezig in de zaal. Toen hij zijn laatste hap nam, was het voor iedereen duidelijk. Hij stak er met kop en schouders bovenuit. Met zijn handdoekje depte hij het zweet van zijn voorhoofd. "Voorlopig heb ik nog geen opgeblazen gevoel, maar vaak komt dit na 10 minuten", aldus de trotse winnaar. Toen we hem even later dezelfde vraag stelden, antwoorde hij alsof alles al bijna was verteerd. "We drinken nog een paar pintjes en vieren met de supporters de overwinning. De Harley Davidson is een leuk extraatje voor mijn vrouw. Binnenkort wil ik nog een aanval doen op het wereldrecord van de Griek Danios Santos. Hij deed er 5 minuten 58 seconden over, maar dan met de 250 gram frieten. Als ik mijn prestatie van nu bekijk moet dit zeker haalbaar zijn."

Ben Meulders op zijn Harley Davidson. Nu gaat hij voor het wereldrecord.
Maria De La Cruz Ben Meulders op zijn Harley Davidson. Nu gaat hij voor het wereldrecord.
Deelnemers verorberen de Balense reus.
Maria de la Cruz Deelnemers verorberen de Balense reus.
De Balense Reus.
Maria de la Cruz De Balense Reus.