10 jaar rijverbod, 12 maanden cel (en parkeerboete na proces)

HARDLEERSE CHAUFFEUR VERZAMELT 34 OVERTREDINGEN IN 7 MAANDEN TIJD

Een hardleerse chauffeur is veroordeeld tot 12 maanden cel en 10 jaar rijverbod. De dertiger uit Rillaar reed - zonder rijbewijs - 34 overtredingen bij elkaar in 7 maanden tijd. Ook gisteren kwam hij met de auto naar zijn proces. Toen hij de rechtbank verliet, had hij opnieuw een parkeerboete. Die mag hij optellen bij de boete van 10.500 euro.

Het was niet de eerste keer dat William D. (35), een man met de Ierse nationaliteit, voor de politierechter stond. Ook in 2013 en in 2015 werd hij al veroordeeld voor meerdere verkeersinbreuken. Gevolg: de man moest toen zijn rijbewijs inleveren en kreeg dat pas terug als hij zou slagen voor de vier proeven. Maar D. slaagde nooit voor de proeven, of beter gezegd, hij nam nooit deel aan de examens. Daarom tilde politierechter Stinckens gisteren extra zwaar aan de feiten.

"Collega is schuldige"

D. stond nu terecht voor 21 snelheidsovertredingen en 13 parkeerboetes, 34 inbreuken in totaal. De meeste van zijn overtredingen beging hij op het traject tussen zijn verblijfplaats Rillaar en Leuven van januari tot augustus vorig jaar. De Ier werkt als zelfstandig aannemer en wees gisteren nog een andere Ierse collega als schuldige aan. "Het was voornamelijk de andere die met de auto rondreed, maar ik weet niet meer welke boetes voor mijn rekening zijn", was zijn uitleg. De man werd nog verhoord door de politie in Aarschot. "Daarna ben ik gestopt met rijden", aldus de Ier. "U bent op 30 april 2015 voor mij verschenen en dezelfde dag bent u nog betrapt voor overdreven snelheid", sneerde Stinckens. "Ik geloof er helemaal niets meer van. Als u nog een keer achter het stuur kruipt, vliegt u de gevangenis in."

Voor de 21 snelheidsinbreuken kreeg de man de maximumboete van 3.000 euro en voor de 13 parkeerovertredingen de maximumboete van 1.500 euro. Voor het sturen zonder geslaagd te zijn in de proeven kreeg de man 12 maanden cel en 5 jaar rijverbod. Omdat de man op het moment van de feiten geen houder was van een geldig rijbewijs werd hij veroordeeld tot 6.000 euro boete en opnieuw vijf jaar rijverbod. De procureur vroeg bij het begin van het proces nog een levenslang rijverbod. Als D. ooit zijn rijbewijs terug op zak wil steken, moet hij ook slagen in de vier examens.

Auto van huisbazin

De auto waarmee hij de feiten pleegde was tevens die van zijn huisbazin. Zij werd ook gedagvaard, maar liet verstek. De 63-jarige dame uit Rillaar werd wel vrijgesproken voor het al dan niet uitlenen van haar auto. Toen D. de rechtbank gisteren verliet, had hij opnieuw een boete achter de ruitenwisser, omdat hij geparkeerd stond in een zone voorbehouden voor buurtbewoners. Hij trommelde daarop wijselijk een chauffeur op om hem naar huis te voeren. D. heeft 30 dagen de tijd om in beroep te gaan.

Terwijl William D. zijn proces bijwoont, vliegt hij nog maar eens op de bon.
Vertommen Terwijl William D. zijn proces bijwoont, vliegt hij nog maar eens op de bon.
William D. stapte na zijn proces maar wijselijk in langs de passagierskant en liet zich voeren.
Vertommen William D. stapte na zijn proces maar wijselijk in langs de passagierskant en liet zich voeren.